Clean Eating recept: Pikáns erőleves – Chilivel és lime-al

Írta: ,

Korábban volt egy fogadalmam egy kedves barátnőmnek, amikor elkezdem blogot írni, mégpedig az, hogy minden hónapban legalább egy új levessel előrukkolok. Nos, be kell vallanom, ezt a fogadalmam többszörösen megszegtem az elmúlt években, azonban így télvíz idején mindig szépítek rajta picit.

Év vége felé közeledve nem csupán a szellemileg vagyunk túlhajszolva, de szervezetünk is picit több törődést igényel. Sokat hallunk arról a bizonyos téli fáradtságról, téli depresszióról, amit odafigyeléssel az ember el tud kerülni, de legalábbis minimalizálni. Az alvás megfelelő mennyisége, a testmozgás mellett természetesen kiemelt fontosságú ilyenkor a fehérjében és rostban gazdag étkezés. Azonban nem feltétlenül elégíti ki az ember igényeit egy zöldsaláta-roston sült csirkemell kombó ilyenkor. És itt jönnek a képbe a forró-fűszeres levesek. Megfelelő alapanyagokból szinte bármilyen diétába be lehet illeszteni egy-egy testünket-lelkünket átmelegítő finom levest.

Ez a verzió, egyrészt rengeteg csirkemellel készül, így megfelelő fehérjeforrás, másrészt pedig enyhe csípősségének köszönhetően segít átmelegíteni a testet egy erdei séta vagy esti futás után.

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell,
  • 20 dkg gomba (csiperke, shitake),
  • 20 dkg sárgarépa,
  • 4-5 szem koktélparadicsom,
  • kis fej vöröshagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 fél tk szárított chili,
  • kis csokor petrezselyem,
  • 3 ek. kókuszolaj,
  • 1 dl kókusztejszín,
  • 8 dl húslé (vagy víz és bio ételízesítő),
  • 1 lime,
  • só,
  • frissen őrölt bors.

Elkészítés:

  1. Az apróra kockázott hagymát dinszteld meg a kókuszzsíron.
  2. Add hozzá a kockákra vágott csirkemellet és kavargasd, amíg a hús ki nem fehéredik.
  3. Ekkor keverd hozzá a zúzott fokhagymát, a pucolt, vékonyra szelt sárgarépát, a csilit, sót, borsot és piríts rajta egyet.
  4. Most jöhet a pucolt, felszeletelt gomba és az időközben a négybe vágott paradicsom.
  5. Pirítsd kicsit át ismét, majd öntsd fel a csirke alaplével. (Ha nincs otthon, akkor sima vízzel engedd fel, csak adj hozzá pluszban sómentes ételízesítőt.)
  6. Forralva főzd 7-8 percen keresztül, majd add hozzá a tejszínt is.
  7. Forrald össze a levest, és ízlés szerint még fűszerezd. Érződjön rajta a chili, persze nem cél, hogy leverjen tőle a víz. :)
  8. Végül facsard bele a limeot és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.