Clean Eating recept: Kényeztető falatok, mert megérdemled

Írta: ,

Nem fogok túl nagy titkot elárulni, de sokszor az ötleteim forrása a közösségi média. Látok egy képet itt, látok egy megosztást ott, és ihletet kapok. Vagy csak simán a fejemre csapok, hogy ez eddig miért nem jutott eszembe… A minap így bukkantam rá erre az ötletre is, amikor egy Instagram poszton szembejött velem néhány gerezd csokifürdő után száradozó mandarin képe. Az első gondolatom az volt, hogy ide nekem, most azonnal! :) És tudjátok, mi benne a legjobb? Hogy 20 perc múlva már ott figyeltek a hűtőben a saját kis gyümölcsfalatkáim.

Ebben a receptben tényleg semmi kihívás nincs, bár nem mondom, hogy nem leszel fülig csokis, amikor először csinálod. :) Könnyű, gyors, és bárkit képes rabul ejteni. Kiváló vendégváró (ezzel biztosan nem nyúlsz mellé senkinél), de ha valami laza finomságra vágysz vasárnap délután, akkor is szuper választás.

Azért is szerettem bele, mert valójában mindig szezonja van, hiszen egész évben megvan az aktuális slágergyümölcs. A csoki meg... hisz tudjuk, bármikor jöhet!

Sose felejtsétek el, hogy amikor egészséges, és főleg tiszta étkezésről beszélünk, kiemelt fontosságú a hozzávalók minősége. Az alapszabályok: legyen minél természetesebb, nem feldolgozott, nem finomított, nem tartósított. És persze lehetőleg ne tartalmazzon hozzáadott cukrot.

Sokan csodálkoznak, amikor azt mondom, hogy „clean eater” létemre eszem csokit. Persze, hogy eszem, a csoki nem ellenség. De nagyon-nagyon megválogatom, hogy milyet, hiszen ez esetben is a fenti alapszabályok szerint járok el. Minden esetben minimum 70%-os kakaótartalmú, és lehetőleg „cukormentes” verziót választok. Az ilyen csokikat általában stívia származékkal vagy eritrittel édesítik, melyeket alacsony glikémiás indexük és kalóriatartalmuk miatt cukorbetegek, inzulinrezisztensek és diétázók is fogyaszthatják.

Egy szó, mint száz, a csoki jó, a csokit szeretjük, csak ügyeljünk mennyiségre és a minőségre!

Hozzávalók:

  • Bármilyen gyümölcs, ami van otthon (szerintem mandarinnal a legfinomabb, de ananásszal, naranccsal, banánnal, málnával, eperrel, szőlővel is kiváló),
  • 1 tábla min. 80% kakaótartalmú, cukormentes étcsokoládé,
  • 1 evőkanál kókuszolaj.

Elkészítés:

  1. Pucold meg a választott gyümölcsöket, és vágd/darabold/szedd szét őket falatnyi darabokra (mennyiségeket nem igazán tudok írni, mert függ a gerezdek/szemek méretétől, és attól is, hogy mennyire csokizod meg őket).
  2. Tegyél fel forrni egy kisebb edény vizet.
  3. Helyezz az edény tetejére egy hőálló tálat.
  4. Törd bele a tábla csokidat minél kisebb darabokban, és adj hozzá egy kanál kókuszolajat.
  5. Gőz fölött, folyamatos keverés mellett olvaszd meg.
  6. Egy villa segítségével mártogasd a forró csokiba a gyümölcsök egyik felét.
  7. Helyezd a csokiba mártott gyümölcsöket egy alufóliával bélelt tálcára.
  8. Tedd őket fél órára hűtőbe, míg a csoki meg nem dermed (ha sürgetnéd, mehet fagyasztóba is).

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a csoki jó minőségű legyen. Ebben az esetben, mivel összesen 2 hozzávalónk van, ez kiemelten fontos.