Clean Eating recept: Karácsonyra várva – Teljes kiőrlésű mézeskalács

Írta: ,

Már régóta keresek egy olyan egyszerű, nem maglisztes, nem túlbonyolított mézeskalács receptet, ami nem kerül vagyonokba és nem mézes puszedli a végeredmény, hanem a valóban ropogós, hagyományos mézeskalács. Több éve kísérletezem a receptekkel, amik ugyan mindig finomak lettek, de sosem volt meg bennem az a bizonyos “Eeeez aaaaz!”-érzés. Egészen mostanáig! És meg fogtok lepődni azon, amit mondok... Meggyőződésem, hogy az összes eddigi recept közül ez a legegyszerűbb és legolcsóbb, amit próbáltam.

Én eddig nem igazán kedveltem a mézeskalácsot. Minden évben sütöttem, de csak azért, mert egy kedves barátnőmmel ez hagyományos közös programunk az adventi készülődés során. Gyertyafény, zene, forralt bor és órákon át tartó mézeskalácsgyártás, valamint -díszítés. Imádom ezeket az estéket, de a sütiket magukat később mindig elosztogattam. Ennek (sajnos, nem sajnos) most vége. :) Ez a recept nagyon betalált.

Hozzávalók (kis adag):

  • 175 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
  • 75 g teljes kiőrlésű zabliszt,
  • 62 g kókuszzsír,
  • 100 g méz vagy agave szirup,
  • 62 g természetes édesítő,
  • 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 1 kisebb tojás sárgája.

Elkészítés:

  1. Keverd össze a liszteket, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket egy nagyobb tálban.
  2. Melegítsd fel a mézet (mikróban vagy tűzhelyen) és add hozzá az édesítőt.
  3. Keverd át jó alaposan a mézes masszát, hogy a hozzáadott édesítő elolvadjon benne.
  4. A lisztes keverék közepébe fúrj egy lyukat és öntsd bele a mézet.
  5. Add hozzá a kókuszzsírt, és hagyd, hogy felolvadjon benne.
  6. Végül add hozzá a tojás sárgáját.
  7. Dolgozd össze jó alaposan egynemű tésztává az egészet és tedd félre picit pihentetni.
  8. Közben melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
  9. Készíts elő egy szilikon gyúrólapot és egy darab sütőpapírt (ha nincs szilikon gyúrólapod, akkor két sütőpapír között dolgozz).
  10. A két tapadásmentes felület között (a gyúrólap és a sütőpapír, vagy a két sütőpapír) nyújtsd kis a tésztát nagyjából 0,5 cm vastagra (nem szükséges külön lisztezni).
  11. Tetszőleges sütikiszúróval szaggasd ki és kend meg a tetejét tojással.
  12. Végül süsd 8-10 percig 160 fokon.

A kisült mézeskalácsod azonnal fogyasztható, nem szükséges napokat várni arra, hogy visszapuhuljon. Lezárt dobozkában ez is több hétig eláll, mint hagyományos társa.

Ha szeretnéd cukormázzal díszíteni, 1 tojásfehérjéből és 1 evőkanál por állagú édesítőből készíthetsz kemény habot, amivel a már kihűlt kekszeket bátran díszítheted.