Clean Eating recept: Karácsonyra várva – Teljes kiőrlésű mézeskalács

Tóth Tímea,
Már régóta keresek egy olyan egyszerű, nem maglisztes, nem túlbonyolított mézeskalács receptet, ami nem kerül vagyonokba és nem mézes puszedli a végeredmény, hanem a valóban ropogós, hagyományos mézeskalács. Több éve kísérletezem a receptekkel, amik ugyan mindig finomak lettek, de sosem volt meg bennem az a bizonyos “Eeeez aaaaz!”-érzés. Egészen mostanáig! És meg fogtok lepődni azon, amit mondok... Meggyőződésem, hogy az összes eddigi recept közül ez a legegyszerűbb és legolcsóbb, amit próbáltam.
Én eddig nem igazán kedveltem a mézeskalácsot. Minden évben sütöttem, de csak azért, mert egy kedves barátnőmmel ez hagyományos közös programunk az adventi készülődés során. Gyertyafény, zene, forralt bor és órákon át tartó mézeskalácsgyártás, valamint -díszítés. Imádom ezeket az estéket, de a sütiket magukat később mindig elosztogattam. Ennek (sajnos, nem sajnos) most vége. :) Ez a recept nagyon betalált.
Hozzávalók (kis adag):
- 175 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,
- 75 g teljes kiőrlésű zabliszt,
- 62 g kókuszzsír,
- 100 g méz vagy agave szirup,
- 62 g természetes édesítő,
- 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 kisebb tojás sárgája.
Elkészítés:
- Keverd össze a liszteket, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket egy nagyobb tálban.
- Melegítsd fel a mézet (mikróban vagy tűzhelyen) és add hozzá az édesítőt.
- Keverd át jó alaposan a mézes masszát, hogy a hozzáadott édesítő elolvadjon benne.
- A lisztes keverék közepébe fúrj egy lyukat és öntsd bele a mézet.
- Add hozzá a kókuszzsírt, és hagyd, hogy felolvadjon benne.
- Végül add hozzá a tojás sárgáját.
- Dolgozd össze jó alaposan egynemű tésztává az egészet és tedd félre picit pihentetni.
- Közben melegítsd elő a sütőt 160 fokra.
- Készíts elő egy szilikon gyúrólapot és egy darab sütőpapírt (ha nincs szilikon gyúrólapod, akkor két sütőpapír között dolgozz).
- A két tapadásmentes felület között (a gyúrólap és a sütőpapír, vagy a két sütőpapír) nyújtsd kis a tésztát nagyjából 0,5 cm vastagra (nem szükséges külön lisztezni).
- Tetszőleges sütikiszúróval szaggasd ki és kend meg a tetejét tojással.
- Végül süsd 8-10 percig 160 fokon.
A kisült mézeskalácsod azonnal fogyasztható, nem szükséges napokat várni arra, hogy visszapuhuljon. Lezárt dobozkában ez is több hétig eláll, mint hagyományos társa.
Ha szeretnéd cukormázzal díszíteni, 1 tojásfehérjéből és 1 evőkanál por állagú édesítőből készíthetsz kemény habot, amivel a már kihűlt kekszeket bátran díszítheted.
Még több clean eating recept
Ezért annyira népszerű az édesburgonya – 4 pofonegyszerű, diétás recept
Clean Eating recept: Pikáns erőleves – Chilivel és lime-al
Clean Eating recept: Tiramisu – Extra fehérjés, diétás verzióban
Clean Eating recept: Sokmagos ropogós kenyér
Clean Eating recept: Vegán datolya golyók chia maggal
Clean Eating recept: Téli fűszeres sültzöldségek
Clean Eating recept: Lisztmentes sajtos kréker szilveszterre
Clean Eating recept: Müslistangen – reggeli Ausztriából
Clean Eating recept: Egészséget ajándékba – Házi készítésű saláta magmix
Clean Eating recept: Hagymalekvár házilag – ajándéknak is tökéletes!
Clean Eating recept: Almás-fahéjas pite diétásan
Clean Eating recept: Illatozó, fűszeres sütőtök kekszek
Clean Eating recept: Földi mandulába panírozott csirkemell
Clean Eating recept: Szívmelengető kókusztejes karalábéleves
Clean Eating recept: Szénhidrát csökkentett csokis-mandulás muffin
Clean Eating recept: Az igazi egészséges nasi – Házi készítésű cukkini chips
Clean Eating recept: Meggyes-mákos paleo kocka
Clean Eating recept: Mennyei mandulás-túrós banánpalacsinta, liszt nélkül
Clean Eating recept: A reggel megmentője – diétás zabos-túrós lepény percek alatt
Clean Eating recept: Reform fasírt, ami ugyanolyan finom, mint a hagyományos