Clean Eating recept: Földi mandulába panírozott csirkemell

Írta: ,

Későn kelés, kellemes húsleves és rántott hús illat – gondolom ezt a tipikus vasárnapi hangulatot nem kell bemutatni senkinek. Ha már egy ideje a tiszta étkezés híve vagy, valószínűleg néha te is azon kaptad magad (ahogy én is), hogy mennyire hiányzik ez a feeling. Nos, akkor jó hírem van: mi sem egyszerűbb, mint a rántott hús és sült krumpli megreformálása!

A sült krumpli helyett sült édesburgonyát vagy sült zellert javaslok ízlés szerinti fűszerezéssel, a rántott hús panírját pedig a földi mandula őrleménnyel készült verzióra érdemes cserélni.

Hogy mi az a földi mandula? Jogos a kérdés. Én sem ismertem korábban, csak rábukkantam egy paleo bolt polcán egy zacskó valamire, ami nagyon hasonlított ránézésre a zsemlemorzsára. Több sem kellett, rögtön beindult a fantáziám, és utána is néztem, hogy mi ez az alapanyag. Elsősorban a belőle készült liszt terjedt el, amit főként süteményekhez használnak. A mandulalisztnél jóval olcsóbb, miközben az íze és az állaga nagyon hasonló.

A földi mandula egy fűféle, mely magyar elnevezését a manduláéra emlékeztető kellemes, édeskés ízéről kapta; más országokban tigrisdió vagy tigrismogyoró néven ismert. Mindamellett, hogy vitaminokban is gazdag, fő erénye, hogy magas rosttartalma van, így jótékony hatással van az emésztésre. A földi mandula gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A viszonylag magas rosttartalmánál fogva a termék szénhidrát- és cukortartalma lassan szívódik fel, ezért diabéteszes betegeknek is ajánlják.

És akkor lássuk, hogy jön ez az egész a rántott húshoz!

Hozzávalók:

  • 4 vékony szelet csirkemell,
  • zabliszt a forgatáshoz,
  • 2 tojás,
  • földi mandula őrlemény,
  • só,
  • kókusztej,
  • kókuszzsír.

Elkészítés:

  1. Sózd be a csirkemell szeleteket és tedd őket félre.
  2. Készíts elő 3 tányért, amikben kényelmesen panírozhatsz.
  3. Az elsőbe szórj zablisztet, de ne túl sokat, mert a maradékot a végén úgyis csak kidobnád.
  4. A második tányérban verd fel a tojásokat egy pici sóval és kevés kókusztejjel.
  5. A harmadikba pedig jöhet a földi mandula őrlemény a zsemlemorzsa helyett.
  6. Ezután nincs más hátra, mint egymás után a zablisztbe, a tojásba és a földi mandulába hempergetni a húsokat.
  7. Végül helyezd őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és locsold meg kókuszolajjal (nem kell, hogy álljon benne, de azért ne sajnáld belőle, mert különben kiszárad).
  8. 15 percig süsd 200 fokra előmelegített sütőben, majd fordítsd meg őket és újabb 15 percre tedd vissza.
  9. Ha úgy gondolod, hogy még nem elég piros vagy ropogós, akkor süsd tovább – a lényeg, hogy néha forgatni kell őket és folyamatosan figyelni, nehogy odaégjen.