Clean Eating recept: Egy hagyományos recept, újragondolva – Házi isler fehérliszt és cukor nélkül

Írta: ,

Ennek a receptnek a diétához vajmi kevés köze van. A magam jutalmazásához viszont annál több. És az egyetlen mentségem, hogy se fehérliszt, se cukor nincs benne. Na és hogy igazából nem lesz belőle nagy adag. Ez is valami, nem?

Akkor készítettem először ezt a receptet, amikor éreztem, hogy valami igazán kényeztetőre van szükségem. Borzalmasan nehéz heteim voltak, kimerültem lelkileg, testileg, mindenhogyan. Kellett egy kis szünet a diétában, vágytam valami „hagyományos” ízre, plusz valami olyat akartam sütni, amivel pepecselni kell, ami picit lefoglalja a gondolataim. Na azért nem kell megijedni, mert ez a recept ezzel együtt is egy fél órás dolog, de mégiscsak több idő, mint egy banánkenyér vagy egy muffin.

Az eredeti, cukros-vajas-lisztes verzióhoz képest persze ez is sokkal-sokkal jobb választás, de azért ne áltassuk magunkat – szénhidrátmennyiségét tekintve nem igazán állja meg a helyét nagyjából semmilyen diétában. Viszont 100%-ig clean alapanyagokból készül, és semmilyen extra hozzávalót nem igényel!

Hozzávalók (8-10 islerhez):

  • 150 g zabliszt,
  • 50 g búzasikér,
  • 80 g eritrit (vagy bármilyen természetes cukorhelyettesítő),
  • 100 g puha kókuszzsír,
  • 1 tojás,
  • 1 kávéskanál sütőpor,
  • 1 csipet só,
  • 1 kávéskanál fahéj,
  • 1 kávéskanál vanília őrlemény,
  • mindenmentes szilvalekvár (vagy barack, ki mivel szereti jobban),
  • 1 tábla cukormentes, magas kakaótartalmú étcsokoládé.

Elkészítés:

  1. Keverd össze a zabot a sikérrel, édesítővel, sütőporral és a fűszerekkel.
  2. Add hozzá a tojást és a puha kókuszzsírt majd dolgozd jól össze.
  3. Akkor jó, ha összeállt egy tésztagombóccá az egész.
  4. Zabliszttel jól megszórt felületen nyújtsd ki a tésztádat fél cm vastagságúra (ha úgy ítéled meg, hogy túl puha és nehezen nyújtható, dolgozz bele még egy kis lisztet, de figyelj, hogy még puha maradjon, különben nagyon száraz és fojtós lesz a végeredmény).
  5. Szaggasd ki egy nagyobb pogácsaszaggatóval úgy, hogy párosan legyenek.
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon süsd 10 percig.
  7. Fontos, hogy miután kivetted a sütőből, hagyd kihűlni a tésztát, mielőtt hozzányúlsz, különben szét fog morzsolódni, még mielőtt megtölthetnéd.
  8. Ha kihűlt, kend meg az alját szilvalekvárral és helyezd rá a tetejét.
  9. Tedd őket egy alufóliával bélelt tálcára egymástól kényelmes távolságra.
  10. Olvaszd fel gőz fölött egy kanál kókuszolajjal az étcsokoládét.
  11. Öntsd nyakon a sütiket a csokival úgy, hogy az oldalukra is le tudjon folyni.
  12. Egy kés vagy lapát segítségével egyengesd el a csokit az islerek oldalán is.
  13. Helyezd hűtőbe legalább fél óraára, míg a csoki megszilárdul.

Tipp: Ha egy egész éjszakát áll, jobban összeérnek az ízek, az islered pedig még finomabb lesz, mint frissen.