Clean Eating recept: Egészséget ajándékba – Házi készítésű saláta magmix

Írta: ,

Mindenkinek megvannak a maga hagyományai decemberben. Az, hogy hogyan készülődik az ünnepekre, mikor szerzi be az ajándékokat, hogyan csomagolja be őket, kimegy-e karácsonyi vásárra, mikor süti az első sütit…

Nálam is megvannak ezek a bizonyos karácsonyváró hagyományok. A karácsonyi menü tervezését például hetekkel korábban elkezdem, és van, hogy akár száz receptet, inspiráló képet is átnézek, mire kiválasztom a nyerteseket. És természetesen a mézeskalács sütés sem maradhat ki a sorból, ahogyan a házi készítésű karácsonyi ajándékok sem.

A helyzet az, hogy én nem igazán álltam sorba, amikor a kézügyességet osztogatták, így nálam a kézzel varrott, hímzett, festett-faragott dolgok teljességgel ki vannak zárva. Tényleg nem büntetnék ilyesmivel senkit. Így, hogy szinte minden kreatív dolgot kizártam, és mert amúgy is ez az én területem, maradnak az ehető ajándékok – amik véleményem szerint a legjobbak, az elhasználható és hasznos ajándékok mellett, mint a házi készítésű szappan, vagy természetes illatosító szütyők. Igen, kimondom, nem vagyok híve a dísztárgyaknak. :)

Az idei évben úgy határoztam, hogy a korábbi házi csoki és a tavalyi üvegbe zárt süti után most inkább kiegészítőket fogok ajándékozni, és nem az édességeké lesz a főszerep. Az egyik ilyen ajándék lesz a csomagban ez a magmix.

És hogy mire jó? Istenien fel lehet vele dobni a leghétköznapibb salátát is, méghozzá úgy, hogy közben nagyon értékes, jó zsírokkal látja el a szervezetet, és ha épp diétázik a megajándékozott személy, könnyebben fogja viselni a salátázós monotonitást.

A hozzávalók mindegyikét sótlan, nyers változatban kell beszerezni. Én 2,5 dl-es bögrét használtam az elkészítéés során, de bármilyet is választasz, elrontani nem lehet. :)

Hozzávalók:

  • 1 bögre napraforgómag,
  • 1 bögre lenmag,
  • 1 bögre szezámmag,
  • 1 bögre tökmag,
  • ½ bögre goji bogyó,
  • 1 bögre dió,
  • 2 evőkanál méz,
  • 3-4 jól záródó üveg (nálam 4 db 0,5 l-es csatos üveg lett tele).

Elkészítés:

  1. Forrósíts fel egy tapadásmentes (teflon vagy kerámia bevonatú) serpenyőt, mindenféle zsiradék nélkül.
  2. Törd durvára a diót és dobd bele a serpenyőbe.
  3. Amikor elkezded érezni a dió illatát, ahogy pirul, adj hozzá két evőkanál mézet és gyors mozdulatokkal, ahogy a méz olvad szét, keverd jól el, hogy minden dió kapjon belőle.
  4. Ahogy a méz karamellizálódik (ezt onnan látod, hogy sötétebb színe lesz), egy műanyag tálcára vagy szilikon lapra kanalazd ki a diókat.
  5. Terítsd szét úgy, hogy ne érjenek össze és tedd hideg helyre, hogy megdermedjen.
  6. Ismét forrósíts fel egy tiszta serpenyőt és kezdd el megpirítani a tökmagot.
  7. Nagyjából 2-3 perc elteltével, ahogy elkezd megpuffadni a tökmag, add hozzá a többi magot is.
  8. Folyamatosan kevergesd, és amikor elkezded érezni a pirított magok illatát, le is kapcsolhatod.
  9. Nem kell túlpirítani, éppen csak kapjanak egy kis színt.
  10. Vigyázz, mert az edény még forró, miután lekapcsoltad, így vagy kevergesd még egy kicsit, vagy azonnal vedd ki belőle a magokat, nehogy megégjenek.
  11. Várd meg, amíg kihűlnek.
  12. Ha a magok is és a dió is kihűlt, egy nagy tálban keverd jó alaposan össze a goji bogyó hozzáadásával a mixet.
  13. Egyenlő arányban oszd el őket a csatos üvegekbe, és díszítsd, csomagold, feliratozd őket kedved szerint.

Hetekig eláll így a magmixed, minden különösebb törődés nélkül! De fontos, hogy csak akkor zárd le az üveget, ha tényleg minden hozzávalód kihűlt már. Kísérletezz kedvedre más magokkal, arányokkal is.