Clean Eating recept: A köretek királynője: a karfiolrizs

Írta: ,

Elsőre talán azt gondolod, hogy miért kéne rizs helyett karfiolt enni, ami úgy néz ki, mintha rizs lenne, pedig nem az... Nos, hát a válasz egyszerűen az, hogy ennek jóval alacsonyabb a szénhidráttartalma. Plusz gyors és finom.

Tehát, csak az összehasonlítás kedvéért: 100 gramm fehér rizs kalóriatartalma 360 kcal, és 79 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ugyanennyi karfiolban 25 kcal és 5 gramm szénhidrát van. Azt hiszem, többet nem szükséges mondanom.

Nyersen, párolva, illetőleg pirítva is el lehet készíteni – én most az utóbbit hoztam el nektek.

Hozzávalók a pirított verzióhoz:

  • Egy fej karfiol,
  • vöröshagyma,
  • fokhagyma,
  • ízlés szerint só, bors, kömény (elhagyható),
  • kókuszzsír,
  • opcionálisan: gomba, kukorica, pirított magvak, cukkini... bármi, amit a rizsbe szoktunk tenni.

Elkészítés:

  1. A karfiolt szedd rózsáira, mosd meg, majd aprítsd aprítógépben nagyjából rizsszem nagyságúra.
  2. Közben az apróra vágott hagymát és fokhagymát dinszteld meg kevés kókuszzsíron.
  3. Add hozzá a karfiolt és a fűszereket.
  4. Pirítsd addig, amíg a karfiol kicsit meg nem puhul. Nem kell, hogy teljesen puha legyen, akkor jó, ha picit még ropog.
  5. Végül dobd bele a kukoricát, a zöldborsót vagy a pirított magvakat, ha azt választottad, és forgasd át velük együtt.

Ha pirított magvakkal készítenéd:

  1. Felforrósított, száraz (zsír- és vízmentes) serpenyőbe szórj szezámmagot, tökmagot, fenyőmagot, napraforgó- és lenmagot, és pirítsd át őket.
  2. Mivel a szezámmag hajlamos kipattogni, ezért a serpenyőt érdemes lefedni úgy, hogy a fedő és a lábos között egy fakanállal hagyj neki levegőt.
  3. Vigyázat, nagyon hamar odakap, így folyamatosan figyelned kell!
  4. Végül forgasd bele a karfiolrizsbe.

Nekem személyes kedvencem ez a verzió.

Bármilyen roston sült hús vagy fasírt mellé kiváló diétás köret, amit nem lehet megunni!