Almás zabgolyó, sütve vagy nyersen

Írta: ,

Kevés hozzávaló, villámgyors elkészítés, kétféle felhasználás. Egyszóval zseniális. 

Mostanában nagyon oda vagyok a nyers, sütés nélküli süteményekért, energiaszeletekért. Ez viszont nem feltétlenül mondható el a páromról is. Ezért is döntöttem úgy, hogy kitalálok valami olyat, ami nyersen is, sütve is megállja a helyét, így a kecske is jóllakik, meg az a bizonyos káposzta is megmarad!

Ez a recept tulajdonképpen nem más, mint egy zabkása, csak egy kicsit szokatlan módon tálalva. Ennek megfelelően nyugodtan variálhatsz rajta kedved szerint, én mindenesetre leírom az alapokat, a többi pedig rád van bízva!

Hozzávalók:

  • 20 dkg zabpehely
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 4 tk eritrit
  • 3 tk méz/agave szirup
  • 2 db édesebb közepes nagyságú alma
  • 3 tk vanília aroma
  • 2 tk fahéj
  • kb. 1 dl 100%-os almalé/víz

Elkészítés:

  1. A zabpelyhet és kókuszreszeléket kezd el aprítógépben összetörni.
  2. Add hozzá a vaníliát, fahéjat és az eritritet.
  3. Jöhet a meghámozott legalább 4-be vágott alma (ha nem aprító géppel dolgozol, akkor előbb reszeld le, és nem kell kinyomkodni, mert a levére is szükségünk van).
  4. Végül add hozzá a mézet és annyi almalevet vagy vizet, hogy jól formálható masszát kapj.
  5. Formálj belőle vizes kézzel golyókat, mad forgasd őket apró szemű zabpehelybe.
  6. Ezen a ponton pedig eldöntheted, hogy megsütöd, vagy nyersen fogyasztod!
  7. Ha úgy döntesz, nyersen van hozzá kedved, annyi a dolgod, hogy picit hagyod pihenni hideg helyen, hogy összeérjenek az ízek.
  8. Ha sütve szeretnéd, akkor pedig nincs más dolgod, mind egy szilikonos sütőpapíron sütni 175 fokon 20 percig, így picit ropogósabb lesz a külseje és jobban összeáll.

Megjegyzés:

Dobálhatsz bele diót, mandulát, esetleg mazsolát, aszalt meggyet, ahogy kedved tartja! :)