A túlérett banán második élete: Tönkölyös banánkenyér

Írta: ,

Ahogy az viszonylag sűrűn előfordul nálam, ismét rajtam ragadt két banán, amik ha bebarnulnak, számomra a nyersen már nem fogyasztható kategóriába kerülnek.

És mivel ételt kidobni nagyon nem szeretek, a barnára, vagy feketére érett banánból is képes vagyok inspirációt meríteni egy finom banánkenyér vagy zabgolyó kikísérletezéséhez!

És hogy miért pont a banánkenyér? Nos, azért, mert nagyon finom, jól ízesíthető, emellett nagyon tápláló reggeli, de tízóraira, vagy akár desszertnek is kiváló.

Aki viszont diétázik, javaslom, hogy tegye el jó mélyre ezt a receptet, mert azért szénhidrát van benne bőven!
 


Hozzávalók:

(2 dl-es bögrét használtam)

  • 2 érett banán
  • 1/2 csésze (1 dl) kókuszolaj
  • ízlés szerint 1/2 – 1 csésze eritrit (vagy bármilyen cukorhelyettesítő)
  • 2 csésze liszt (1 zabliszt és 1 teljes kiőrlésű tönkölyliszt, aki szereti a tönköly ízét, lehet mindkettő bögre az)
  • 1 csésze cukormentes növényi tej
  • 1/2 csésze durvára őrölt mandula
  • 1/2 csésze durvára tört dió
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál fahéj
  • 5-6 szem cukormentes datolya (elhagyható)
  • egy marék durvára tört étcsokoládé (elhagyható)

Ha aprítógéppel dolgozol, először pépesítsd össze a banánt a kókuszolajjal,  a növényi tejjel és az édesítővel. Ezután mehet hozzá a liszt, fahéj, só és a sütőpor is. Ezeket keverd jól össze a robotgép segítségével, majd  add hozzá az apróra vágott datolyát, mandulát, diót és végül az étcsokoládét. Ezt már nem kell aprítani, tehát csak simán keverd össze az egészet egy kanállal.

Ha nem aprítógéppel dolgozol, akkor először törd össze a banánt egy villa segítségével, majd add hozzá az olajat, a tejet és a cukrot, és hagyd állni. Eközben a száraz hozzávalókat keverd össze egy nagyobb edényben. Végül a két edény tartalmát dolgozd jól össze és már készen is vagy!

A banánkenyeret süsd 170 fokra előmelegített sütőben, szilikon kenyérsütő formában, vagy sütőpapírral kibélelt őzgerincben 55-60 percig. Akármilyen sütőformát is választasz, érdemes a tetejére borítani egy darab sütőpapírt, így a kenyérke teteje nem sül túl (értsd, nem ég meg).

Megjegyzés:

A banánkenyeret sosem szabad túl magas hőfokon, túl gyorsan sütni, mert hamar megég a széle, és nyers marad a közepe. Plusz infó még, hogy a banánkenyér nem lesz száraz, piskótaszerű. Tehát ne ijedj meg, egy tömény, súlyos, belül ragacsos kenyeret fogsz kapni a végén, de ez feature és nem bug. :)