A tökéletes állagú gluténmentes zsemle – Készítsd el házilag!

Írta: ,

A jó hír az, hogy ez a zsemle tojás- és gluténmentes, viszonylag gyorsan elkészíthető, nincs benne semmi trükk. A (talán nem is annyira) rossz hír viszont az, hogy a reform hozzávalók – többek közt a hajdina – miatt ennek a péksütinek elég jellegzetes az íze, amit szokni kell. Én személy szerint imádom, de előre szólok, hogy készülj rá: ez most egy kicsit más ízvilág lesz, mint az eddig megszokott!

Aki már sütött maglisztből, gluténmentes lisztből kenyeret, vagy egyéb péksüteményt, tudja, hogy ezek általában nehéz, tömény, a hagyományos kenyérfélékhez képest nagyon masszív állagúak. Amivel alapvetően nincs semmi baj, mégis, ha valami olyanra vágysz, ami jobban hasonlít bolti dolgokhoz, ez a neked való recept.

Jelen esetben az egyik kedvenc clean alapanyagunk, az utifűmaghéj segít az állagjavításban. Amellett, hogy nagyon magas a rosttartalma és kiváló hatással van az emésztésre, alkalmazható tisztítókúrára, teljesen természetes, plusz sokszor hívjuk segítségül a receptekben is, különleges vízmegkötő hatása miatt. Készíthetsz belőle sütés nélküli vegán süteményt, használhatod zselatin helyett, de kiváltható vele a tojás és a rántás is!

Ebben a receptben is tojás helyett használjuk, hogy egyrészt könnyebb legyen a tészta,  másrészt kisebb legyen a kalóriatartalma.

Attól lesz még különleges a recept, hogy jelen esetben a szokásosnál extrább liszteket használtam hozzá, mégpedig hajdinalisztet és kendermaglisztet, egy kis nyílgyökérliszt pedig állagjavítóként került bele.

Hozzávalók:

  • 80 g hajdinaliszt
  • 20 g kendermagliszt
  • 20 g nyílgyökérliszt
  • 40 g útifűmaghéj
  • 1 ek. chia mag
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 1,8 dl víz
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 2 ek. almaecet

Elkészítés:

  1. A száraz összetevőket keverd össze egy tálban a szódabikarbóna kivételével.
  2. Fúrj a halom közepébe egy kis lukat, majd abba szórd bele a szódabikarbónát és öntsd rá az ecetet, hagyd, had pezsegjen.
  3. Ezután jöhet hozzá a többi hozzávaló, gyúrd össze őket jó alaposan.
  4. Hagyd állni a tésztát 15 percig.
  5. Pihentetés után formázz belőle 4-5 kis zsemlét.
  6. Süsd előmelegített sütőben, 170-180 fok körül, 30 percig.

Megjegyzés:

Ha nagyon nem jön be a hajdina íze, kísérletezhetsz több lisztfajtával és az arányokkal is. De az már abszolút a haladó szint! :)