A diéta legjobb része – Citromos-mákos protein muffin

Írta: ,

A muffin soha nem fog kimenni a divatból! Én legalábbis továbbra is rajongok érte. Nem csak azért, mert általában gyors, hanem mert egyike azoknak a desszerteknek, amit reformlisztből is tökéletesen el lehet készíteni. Plusz lehet belőle keveset is csinálni, így nem fenyeget a veszély, hogy a fele rajtunk marad… Na jó, legyünk őszinték, attól jobban félünk, hogy mind megesszük, diéta ide vagy oda.

Annyit még el kell árulnom erről a muffinról, hogy az átlaggal ellentétben itt igenis be kell tartani a receptben szereplő mennyiségeket, méghozzá grammra. Ennek az az oka, hogy az alapját a kókuszliszt képezi, ami nagyon sok nedvességet szív fel, és rakunk bele tejsavó fehérjét is, ami szintén hajlamos arra, hogy szárítson (a kevert vagy növényi fehérjékkel ellentétben). Így, ha nem figyelünk a hozzávalók megfelelő mennyiségére, nagyon könnyen száraz, fojtós tésztát kaphatunk.

És akkor elmondom a kulcsszavakat is: gluténmentes, alacsony zsír- és kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú, és viszonylag alacsony szénhidráttartalmú. Én megvettem! És ti?

Hozzávalók (8 muffinhoz):

Száraz összetevők:

  • 56 g kókuszliszt
  • 1 teáskanál konjak liszt (elhagyható)
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál darálatlan mák
  • 2 adag (50 g) natúr tejsavófehérje

Nedves összetevők:

  • egy közepes citrom leve és lereszelt héja
  • 14 g kókuszzsír
  • 1 nagy tojás
  • szárított vaníliapor vagy egy rúd kikapart belseje
  • 60 g görög joghurt
  • 60 ml agave szirup vagy bármilyen folyékony cukorhelyettesítő
  • 120 ml mandulatej (nem édesített!)

Elkészítés:

  1. Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 170 fokon.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat jó alaposan.
  3. Egy másik tálban botmixer segítségével keverd el a nedves hozzávalókat (ha folyékony édesítő helyett por állagút használsz, akkor addig keverd, amíg a cukor el nem olvad).
  4. Robotgépben keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat.
  5. Hagyd a tésztát 10 percig állni (ha ezután úgy ítéled meg, hogy túl száraz lett, adj hozzá még egy kis mandulatejet).
  6. Miután megszívta magát a kókuszliszt, szilikon muffin formákba töltögesd ki a tésztát (nagyjából 8-10 muffin lesz belőle).
  7. Süsd 20-25 percig, vagy addig, amíg a tűpróbát ki nem állják, de vigyázat! Gyorsan pirulnak és ki tudnak száradni.

Megjegyzés:

Azon kevés sütemények egyike, ami kibírja a fagyasztást is. Így ha mégis soknak bizonyulna a mennyiség, akkor nyugodtan zacskózd be, fagyaszd le, és később kapd elő, ha szükség van rá. Ilyenkor felengedés után 40-50 másodpercre tedd mikróba kb. 40%-os teljesítményen.