8 perces proteines zabsüti, mikróban sütve

Írta: ,

A tavasszal megérkezett a diéta szezon is. Van, akinek ez szigorú és grammra kiszámolt étrendet jelent, van, akinek csupán a nassolásról és édességekről való lemondást. Viszont a legkitartóbb, legelszántabb embernek is vannak gyenge pillanatai, amikor meginog és a feladást fontolgatja. Ilyenkor jön jól egy ilyen vagy ehhez hasonló recept. Ez gyakorlatilag a proteines zabkása egy alternatívájaként került a repertoáromba, de ha S.O.S. édességre van szükségünk, akkor is kiválóan megállja a helyét. Minden hozzávalója az alapfelszerelés része, és nagyjából 8 perc telik el az ötlet és a fogyasztható állapot elérése között.

Ami még nagy előnye ennek a receptnek, hogy a zabos, mikrós sütik többségével ellentétben ez nem szárad ki, ha nem fogyasztjuk el azonnal. Teszteltem, és ha lezárt dobozban tárolod, akkor még 36 óra elteltével is puha marad. Ez pedig a benne és rajta lévő joghurtnak köszönhető.

Egy szó, mint száz, gyors, olcsó, könnyen elkészíthető, és ha diéta közben úgy érezzük, közel a kitartásunk vége, bátran nyúljunk hozzá. Ezzel igazán nem okozunk maradandó károkat.

Hozzávalók:

  • 30 g zabpehely
  • 40 g zsírszegény natúr joghurt (vízzel, növényi tejjel helyettesíthető)
  • 5 g zsírszegény kakaópor
  • 1 tojás (sárgája elhagyható)
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • egy adag (csokis, vaníliás, rocky road...) protein por – helyette plusz kakaópor és édesítő használható
  • ízlés szerint tehetünk bele mazsolát, apróra vágott datolyát (de vigyázat, ezek nem diétázóknak való hozzávalók)

Tetejére opcionálisan:

  • egy evőkanál zsírszegény natúr joghurt (sütés után)
  • eper, málna, szeder, ami éppen van (sütés után)
  • apróra tört dió, mandula, cukormentes étcsokoládé (sütés előtt)

Elkészítés:

  1. A száraz hozzávalókat jó alaposan keverd össze egy mikrózható müzlis tálban vagy nagyobb bögrében.
  2. Ezután jöhet bele a tojás és a joghurt. És nagyjából ennyi. :)
  3. 3-4 perc alatt süsd meg a mikróban. Én nem a legerősebb fokozaton, hanem a mikró erejének kb. 90%-án szoktam sütni, úgy nem szárítja ki annyira.
  4. Érdemes ránézni közben 1-1 perc leteltével. Ha a teteje már nem ragad, és a széle még nem száradt ki, akkor kivehetjük.
  5. A bögréd/tálkád tartalmát egy gyors mozdulattal tányérra boríthatod és nyakon öntheted joghurttal, friss gyümölccsel, de bögréből elfogyasztva is pontosan ugyanolyan isteni.

Tápérték hozzávetőlegesen (mazsola és díszítés nélkül):

  • 289 kalória
  • 26,7 g fehérje
  • 24,4 g szénhidrát
  • 9,4 g zsír