Életmód / Receptek / Táplálkozás

8 édes palacsinta töltelék

Az egyik legősibb magyar desszert a hígpalacsinta, ma már számtalan féle képpen készítik. Lássunk néhány ínycsiklandó édes palacsinta tölteléket.

Csokoládé és banán töltelék

Elkészítjük házilag a csokoládé öntetet. Lassú tűzön egy serpenyőben elkeverünk 4 dkg kakaóport, 10 dkg cukrot és 200 ml tejet.
Felforraljuk, majd hozzákeverünk csomómentesen fél nagy kanál kukoricakeményítőt. Ha kihűlt, öntsünk bele pár csepp rumot.
A palacsintákat kenjük meg csokoládé öntettel, dobjunk rá banánkarikákat, tekerjük fel és már fogyaszthatjuk is!

Epres tehén túrós töltelék

Keverjünk össze egy tálban 25 dkg tehéntúrót, 2 evőkanál rummal, 2 dl tejföllel, fél citrom levével és egy tasak vaníliás cukorral. Édesítsük (ha szükséges) mézzel.
Kenjük a túrókrémet a palacsintára, majd szórjuk meg eper darabokkal és tekerjük fel. Díszítés képpen szórjuk meg eperrel, mentalevéllel és csokoládé forgáccsal.

Fahéjas almás töltelék

Hámozzunk meg 5-6 almát, vágjuk kisebb kockákra, majd dobjuk egy kisebb serpenyőbe.
Öntsünk rá 10 evőkanál cukrot, egy kiskanál fahéjat és 50 ml vizet. Keverjük, míg a víz elpárolog és az alma megpuhul, a cukor pedig karamelizálódik.
Kanalazzuk rá a palacsintára, oszlassuk el rajta egyenletesen és tekerjük fel. Díszítsük fahéjporral, esetleg tejszínhabbal.

Málnás töltelék

Egy adag málnához egyharmad adag cukorra lesz szükség. Öntsük a málnát egy serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot, szórjunk rá egy tasak vaníliacukrot, reszeljünk rá citromhéjat és kezdjük el kevergetni.
A málna hamarosan levet enged és megpuhul saját levében. Miután a málna megpuhult és karamelizálódott a cukorral, zárjuk le a tüzet.
Kenjük meg vele a palacsintákat és fogyasszuk melegen vagy akár hidegen!

Karamellás banános töltelék

A karamella öntethez szükségünk lesz 30 dkg cukorra, 15 dkg vajra és 200ml tejszínre.
Öntsük a cukrot egy serpenyőbe, majd tűzön kevergessük, míg folyékony karamellé nem válik, adjuk hozzá a vajat, keverjük el, majd öntsük hozzá egyszerre a tejszínt. Keverjük csomómentesre és már kész is.
Kenjük meg a karamellel a palacsintát, tegyünk rá banán szeleteket (eperrel, málnával, barackkal is nagyon finom), tekerjük fel és már fogyaszthatjuk is!

Túrós mazsolás töltelék

A klasszikus túrós töltelék sem maradhat el. Elkészítése nagyon könnyű. Fél kiló tehéntúrót keverjünk össze 1-2 tojás sárgájával, 1 tasak vaníliacukorral, 1 citrom reszelt héjával, 3-4 evőkanál mazsolával.
Kenjük meg a töltelékkel a palacsintákat, tekerjük fel és fogyaszthatjuk is!
Megjegyzés: A túrót lazíthatjuk 1 evőkanál tejföllel.

Narancsos töltelék

Egyszerű elkészíteni. Hámozzunk meg 2-3 nagy narancsot, a cikkekről is húzzuk le a héjat, majd vágjuk kockákra. Tegyünk tűzre egy serpenyőt, dobjuk bele a narancsot, majd öntsünk rá 6 evőkanál cukrot és egy tasak vaníliacukrot. Keverjük míg a cukor összekaramelizálódik a naracs levével.
Kenjük meg a palacsintákat, tekerjük fel, majd porcukorral hintsük meg. Díszítsük narancshéjjal.

Kakaós palacsinta

A palacsinta tésztát készítsük barna lisztből, kakaóporral vegyítve és barna cukorral, így különleges barna hígpalacsintákat kapunk.
Kenjük meg vékonyan csokoládé öntettel (az öntet receptjét a csokoládés-banános tölteléknél találhatod meg). A tetejét díszítsük mandula hánccsal.