Pénz és hivatás

Ebben a munkában a legboldogabbak az emberek – Gondoltad volna?

A szabad foglalkozásúak vagy egyéni vállalkozók jellemzően hosszabb munkaórákat dolgoznak, sosem tudják biztosan, mikor kapják a következő fizetésüket és egymaguknak kell minden felelősséget vállalniuk. Nem hangzik egy örömteli munkának, igaz? Pedig egy kutatás szerint az lehet!

Nagyobb elkötelezettség, több öröm

Brit kutatók 5.000 brit, amerikai, új-zélandi és ausztrál munkavállalótól gyűjtöttek adatokat, és arra jutottak, hogy azok, akik egyéni vállalkozóként dolgoznak a különböző szektorokban, nem csak sikeresebbek, de boldogabbak is, mint bármilyen más területen dolgozók.

Az önmagukat foglalkoztató szakemberek őszintén értékelik az autonómiát, amivel rendelkeznek” – mondja Peter War, a University of Sheffield kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Megvan a szabadságuk az innovációhoz, a saját nézeteik kifejtéséhez, hatásuk van a saját szerepükön túl és állandó versenyhelyzetben állnak más cégekkel és vállalkozókkal.

Mivel valóban használhatják a szakértelműket és a rátermettségüket, nem zavarja őket az sem, ha hosszabb munkaórákat kell dolgozniuk, a magas elvárásokat és a kihívásokat pedig kielégítőnek találják.

Magukénak érzik a sikert

A kutatók hozzátették, hogy azok, akik saját vállalkozást visznek, nagyobb eséllyel találják úgy, hogy kielégítik őket a szakmai sikereik, hiszen minden egyes eredményt közvetlenül a sajátjuknak éreznek, úgy látják, hogy ők maguk értél el az adott eredményt, így a kisebb sikereket is intenzívebben élik meg.

A sikerek és eredmények még elhivatottabbá teszik őket a munkájukban, ami további sikerhez vezet, ami aztán megint csak az elköteleződést erősíti meg.

„Az eredmények jól mutatják, hogy mennyire fontos mérni azt is, hogy mennyire van valaki bevonódva a saját munkájába, és hogy milyen sokat elárulhat ez arról, hogy hogyan érzi magát. Tovább kell lépnünk a munkahelyi elégedettség kizárólagos vizsgálatán, és a dolgok mögé kell látnunk” – tették hozzá a kutatók.

Ebben a munkában a legboldogabbak az emberek – Gondoltad volna?

Boldogok a szoftverfejlesztők

A munkavállalók boldogságát vizsgáló tanulmány nem sokkal az után jelent meg, hogy a US News publikálta éves jelentését, amiben a szoftver fejlesztést nevezte meg 2018 „legjobb munkája”-ként. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ezen a pályán sokan szabadúszóként, magánvállalkozás formájában dolgoznak, akkor nem nehéz belátni, hogy a szoftverfejlesztők valószínűleg a boldog emberke közé tartoznak.

A következő helyeken a felmérés szerint az orvosi területen dolgozók szerepeltek, a fogorvosok, orvosasszisztensek és ápolási szakemberek álltak a lista élén, ami természetesen nem a közép-európai állapotot tükrözi, vagy legalábbis nem az állami szférában dolgozó egészségügyi szakemberek elégedettségét.

Ugyanezen a listán a legjobban fizető állás az aneszteziológusoké, őket a sebészek, majd a szülészek és nőgyógyászok követik.

A szociális szektorban dolgozók közül a US News listája szerint az ügyvédek bírnak a minden szempontból legjobb állással, őket az iskolai pszichológusok, majd a járőr tisztek követik az Egyesül Államokban.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást