Egészség / Életmód

5 dolog, ami növeli a mellrák esélyét: még jobban oda kell figyelned!

5 dolog, ami növeli a mellrák esélyét: még jobban oda kell figyelned!

Változókor

A változókor idején sokaknál fordulnak elő vérzészavarok, amikor a ciklus során csak az ösztrogénszint emelkedik, maga a tüszőrepedés viszont elmarad, nem keletkeznek sárgatest hormonok, amelyek a progeszteron szintet emelnék meg. Ez azt jelenti, hogy a szervezet gyakorlatilag elkezd előkészülni egy esetleges terhességre, ám ovuláció nem következik be, a vérzés elmarad, az ösztrogénszint pedig egyre csak emelkedik – a magasabb ösztrogénszint pedig összefüggésbe hozható bizonyos mellrák-típusokkal.

Nem véletlen, hogy statisztikailag is ebben az életkorban ugrik meg a daganatos megbetegedések száma: a változókorban mindenképpen fokozottan figyelned kell magadra, a kimaradozó vérzéseket pedig mindenképpen kezeltetni kell. Lehet, hogy hormonális pótlásra, gyógyszeres kezelésre lesz szükséged, hiszen a változókori tünetek nem csak kellemetlenségeket okoznak, akár az egészségedet is veszélyeztetik.

Szülés 30 felett

Napjainkban egyre jellemzőbb, hogy kitolódik az első gyermek vállalásának kora, és olyanok is vannak, akiknek az élete úgy alakul, vagy valami miatt úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyermeket. Míg ez a döntés csak és kizárólag a tiéd, fontos, hogy tisztában legyél vele, hogy azok a nők, akik nem szültek, vagy első gyermeküket 30 éves koruk felett hordták ki, valamivel nagyobb eséllyel vannak kitéve a mellrák kockázatának.

Ez persze nem jelenti, hogy ha 30 felett szülsz először, akkor mellrákos leszel, ahogyan sajnos azt sem, hogy ha korábban adtál életet a gyermekednek, akkor biztosan elkerülne a betegség. Az önvizsgálat így is, úgy is nagyon fontos.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást