6 dolog, amit megtanulhattál a Jóbarátokból – És veled is biztosan megtörtént már

6 dolog, amit megtanulhattál a Jóbarátokból – És veled is biztosan megtörtént már

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 6 dolog, amit megtanulhattál a Jóbarátokból – És veled is biztosan megtörtént már

A Jóbarátok című filmsorozat a fesztelen humoron túl pontosan annak köszönheti sikerét, hogy rendkívül hétköznapi, fiatal felnőttkori problémákat, élethelyzeteket dolgoz fel. Persze sokszor szélsőségesen ábrázolják ezeket, de alapjában véve mindannyian szembetaláljuk magunkat életünk során a forgatókönyv egyes jeleneteivel.

Egy kapcsolatot nem lehet elégszer újrakezdeni

Az egész sorozatot átszövi Ross és Rachel kapcsolata – amit csak ritkán nevezhetünk valóban kapcsolatnak.

Tipikus példáját képezik a „se veled, se nélküled” viszonyoknak, amikor a felek túlságosan szeretik egymást az elengedéshez, de egyszerűen képtelenek közösen boldogulni.

Bár a sorozatban happy enddel végződik a történet, azért jó pár év kellett ahhoz, hogy a szereplők dűlőre jussanak – nincs ez másként a való életben sem.

Volt itt megcsalás, féltékenység, vádaskodás, félreértés, és egy görbe éjszaka is, aminek aztán Emma baba lett az eredménye.

Az mindenesetre biztos, hogy ha a pohár aljára néztél, talán te is hajlamos voltál őrültségekre. Pl. felhívtad az exedet, vagy engedtél a csábításnak, és ismét összejöttél vele, mert olyan lehengerlően viselkedett…

Ha kitartó vagy, sikeres karriered lehet

Többen is az álomszakmában dolgoznak a sorozatban, de Rachel és Monica esetében testközelből figyelhetjük, miként lépkednek a nők a ranglétrán.

Ahhoz persze, hogy a siker valóban beköszöntsön az életükbe, nagyon is nehéz lépcsőfokokat kell megtenniük, amik gyakran megalázóak, kínosak, és a legkevésbé sem fizetnek jól.

Nagy szerencséd van, ha te már a kezdetek kezdetén is elfogadható fizetést kaptál, ráadásul olyan munkáért, ami gyakorlatilag a hobbid.

Azért nem ez a jellemző, a sorozatban látottak jóval életszagúbbak.

A flört, vagy az egyéjszakás kaland dilemmája a jobb beosztásért, utálkozó kollégák, tanácstalanság a váltás miatt… Ezek már sokkal tipikusabbak a való világban!

Új párkapcsolatot kezdeni sosem egyszerű

A sorozat legviccesebb jelenetei kétségtelenül a kínosabbnál kínosabb randik.

Az a béna tapogatózás, ismerkedés, ami az első néhány találkát kíséri, senkinek sem ismeretlen.

Persze csak félúton derül ki, hogy a kiszemeltnek valami nagyon komoly problémája van, messze nincs túl az exén, menthetetlen nőcsábász, vagy csak egyszerűen elmeháborodott.

Ennél már csak az a rosszabb, amikor találkoznod kell a pasid szüleivel, volt feleségével, vagy éppen a hozzá túl közel álló hugicájával.

A bonyolult dolgokból néha azonban csodák születnek, te is váratlan helyzetekben, még váratlanabb személyekben találhatod meg az igazit – lásd Monica és Chandler, vagy Phoebe és Mike párosát (akik éppen a hippi lányhoz méltó módon keverednek össze).

Előbb-utóbb kiderül az igazság

Ha valótlan dolgokat állítasz valakiről/valamiről, vagy akár saját magadról, az ciki helyzeteket szül, és azokból csak őrült nehezen tudod majd kimenteni magadat – bármennyire is a jó szándék vezérelt.

Joey felturbózza az önéletrajzát francia nyelvtudással, így aztán Phoebe-nek kell kimentenie a kínos helyzetből.

Ross Rachel békülős levele kellős közepén elalszik, de később képtelen elfogadni, ami benne áll, és ismét szakítanak egymással.

Persze csak amíg le nem fekszenek egymással, és Rachel azt nem hazudja vehemens apjának, hogy Ross nem akarja feleségül venni – annak ellenére sem, hogy gyereket vár tőle.

A sort még hosszan sorolhatnánk, de egy biztos: minél nagyobb a ferdítés, annál kínosabb helyzetbe kerülsz majd, amiből nyilván újabb hazugságokkal próbálod kimenteni magadat.

A kényelmetlen cipő és társai

Akadnak kisebb volumenű események is a sorozatban, ám ezekbe szintén könnyen beleélheted magad, hiszen igazán tipikusak.

Ilyen az, amikor Moncia megvesz egy méregdrága cipőt, ami persze őrült kényelmetlen és teljesen feltöri a lábát – mégsem tud lemondani róla.

Vagy amikor a csapat a szülésről néz videót, és mindenki teljesen kikészül a látottaktól.

Többször is felmerül a kölcsönkérés-kölcsönadás dilemmája, hiszen nem túl nehéz pillanatok alatt anyagi gondokkal szembenézni.

De szokványos a kibírhatatlan rokon jelenléte és beszólásai (tökéletes példa Rachel húga), vagy a másoknak való megfelelés átka (Rachel elkezd cigizni, Ross fogat fehérít, Chandler pedig bepánikol, hogy pont olyan, mint Heckles).

Barátokkal minden könnyebb

Lényegében erről szól az egész sorozat. Mindegy, hogy hol vagy, mit csinálsz, mekkora pofára esést élsz át, vagy éppen mennyire égeted le magad, ha vannak barátaid, akkor ezeken könnyen túllendülsz.

Sőt, az epizódokban sokszor ki is hangsúlyozták, hogy a barátság mindennél fontosabb.

Például amikor Rachel és Joey hiába próbálkoznak új alapokra helyezni kapcsolatukat, közösen rájönnek, hogy a barátságuk értékesebb mindkettőjük számára.

Vagy amikor a házasságmániás Ross végül Emilynek is nemet mond, mert a nő arra kéri, hogy többet ne találkozzon – az aktuálisan épp barát szerepben díszelgő – Rachellel.

A kisebb-nagyobb viták (pl. amikor Rachel kiköltözik Monicatól) is egytől egyig arra világítanak rá, hogy a végén mindig az őszinte barátság diadalmaskodik.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást