Haj / Stílus

4 dolog, amit az előtt mondtak, hogy levágattam a hajam – Hatalmas hazugságok voltak

4 dolog, amit az előtt mondtak, hogy levágattam a hajam – Hatalmas hazugságok voltak

Életem során volt már nekem mindenféle hosszúságú hajam, de ilyen rövid, mint a mostani, talán még sohasem. Nem szoktam belőle nagy ügyet csinálni, h levágatom, mert szerencsére a haj már csak olyan, hogy visszanő, de a mostani hirtelen elhatározás előtt azért kutakodtam kicsit az interneten. Utólag viszont azt kell mondanom, hogy a legtöbb, mindenhol szembejövő bölcsességről kiderült, hogy egyáltalán nem igazak.

Csak sminkkel néz ki jól

A rövid hajjal kapcsolatban gyakran felvetik, hogy „fiús”, és hogy lehet, hogy divatfotókon, beállítva, szuper sminkkel és cuki kis ruhában jól mutat, de egy álmos vasárnap reggelen a póló-farmer kombinációba bújva az ember lánya úgy fog kinézni, mint a saját unokaöccse. Na már most a probléma ott kezdődik, hogy eleve ostobaság úgy kezelni a „fiúsat”, mintha az rossz lenne. Nem kötelező mindig mindenkinek rózsaszínben járni, ha valaki szeret tomboy-nak látszani, és jól érzi így magát, akkor tessék!

Másrészt: őszintén nem értem, miért gondolják egyes emberek, hogy a rövid haj nem lehet nőies, mintha a hajunkban hordanánk a nőiességünket. Én például nem igénylem, hogy a tükörképen minden egyes percben emlékeztessen rá, hogy két X kromoszómával születtem, de attól még nő vagyok szoknyában meg nadrágban is, rövid hajjal meg hosszú hajjal is, teljes sminkben, magas sarkúban, meg fültől fülig chips-morzsával borítva, mackónadrágban lazulva a kanapén is.

És akkor, ha már itt tartunk, a harmadik: én eléggé impulzus alapú sminkelő vagyok, vagyis van, hogy nyolc réteg festék van rajtam, meg olyan is van, hogy még csak hidratálókrém sem, attól függ, éppen milyen a hangulatom. De a rövid haj miatt egyáltalán nem érzem, hogy gyakrabban kellene sminkelnem, sőt. Mivel minden egyes vonásomra sokkal nagyobb figyelem terelődik, a kevesebb sminket is erősebbnek érzem, és mivel nem rejtem el az arcomat, elképesztően femininnek látom magam akkor is, ha egyáltalán nincs rajtam smink.

Kevesebbet kell költenem rá

Ez speciel egy rövid haj mellett szóló érv, ami viszont nálam megint csak nem igazolódott be. Rendben van, ha valaki eddig vagyonokat költött hajpakolásra, samponra, balzsamra és hővédőre, akkor azok most egyáltalán nem kellenek majd, vagy lényegesen kevesebb kell belőlük.

Hajformázó nélkül viszont most már egy lépést sem teszek, és a fodrászhoz is SOKKAL gyakrabban kell járnom, mint ahogyan azt eddig tettem.

Oké, ha valaki tényleg komolyan gondolja a rövidet, és egy hajvágógéppel vág magának tüsi hajat, akkor az tényleg a létező legolcsóbb megoldás lesz, ha viszont frizurát is szeretne, akkor azzal bizony sok meló, és így magasabb költség is lesz. A jó hír viszont, hogy átkerültem a férfi hajvágás árkategóriájába, ami lényegesen olcsóbb, ugyebár. Összegezve a rövid haj fenntartása valószínűleg senkit nem fog csődbe vinni, de azért azt se várja senki, hogy ezen fogja megspórolni az éves melegvíz-fogyasztása árát.

Gyorsan meg fogom unni

Merthogy a rövid hajat csak egyféle módon lehet viselni – hangoztatják sokszor azok, akik ellene vannak a rövid frizurának. A gond ezzel az állítással csak annyi, hogy egyszerűen nem igaz: két kattintással az ember ezer olyan videót talál a YouTube-on, ahol azt mutatják meg, hogyan lehet a rövid hajat viselni, és én például ezekkel sokkal gyakrabban kísérletezem, mint ahogy azt tettem a hosszú haj esetében – egyszerűen azért, mert a rövid hajat formázni sokkal rövidebb időbe telik.

Ha valaki szeret órákat pepecselni a hajával – én nem, de tudom, hogy nem vagyunk egyformák, és vannak olyanok, akiket ez megnyugtat – azoknak elképzelhető, hogy a rövid haj nem kínál elég lehetőséget, de aki csak egy kis változatosságra vágyik a lehető legkevesebb energiabefektetéssel, annak a rövid haj be fog jönni.

Nem fog tetszeni a férfiaknak

Erre vonatkozó tapasztalataimat ismét csak két részre bontanám. Egy: mégis mi a fészkes, bánatos, vasporos feneketlen fateknőért alapoznám én arra a saját megjelenésemet, hogy másoknak mi tetszik? Ha nekik nem tetszik, akkor ne hordják, de ez itt az én fejem, és egyelőre az alapján döntöm el, hogy mit csinálok a hajammal, hogy NEKEM mi tetszik. 1922 óta szavazati jogunk is van, szerintem mostanra beérett a világ arra, hogy magam döntsek a frizurámról.

Kettő: BRÉKING! Megszakítjuk híreinket, óriási bejelentés következik: a férfiak sem egyformák! Vannak, akiknek a rövid, másoknak a hosszú haj jön be, de legyünk őszinték, amikor vonzalmat kezdünk táplálni valaki iránt, egy-egy kiragadott külső tulajdonság vajmi keveset nyom a latba.

Ha valami van, ami univerzális vonzerőt jelent, akkor az az egészséges önbizalom, és az, hogy ki vagy békülve a saját testeddel.

Ez pedig hosszú vagy rövid hajjal, alacsonyan, magasan, vékonyan vagy moletten, de már csakis rajtad múlik. Sokkal nagyobb meló, mint hosszú hajat növeszteni, vagy rövid frizurát vágatni, de talán mégis megérné, ha erre nagyobb figyelmet fordítanánk ahelyett, minthogy másoknak megmondjuk, hogyan viseljék a hajukat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást