Otthon / Dekor

5 dolog, aminek lennie kell egy boldog otthonban, a tudósok szerint

A környezetünk hatással van a kedvünkre, teljesítményünkre, de még a kreativitásunkra is. Nem véletlen, hogy komoly irodalma van annak, hogyan érdemes berendezni egy munkahelyet. A szakértők szerint azonban legalább ilyen fontos, hogy az otthonodat is boldog hellyé tedd, ehhez pedig az alábbiakra mindenképpen szükséged van.

Növények

Ha eddig úgy érezted, kizárt, hogy te bármit életben tudj tartani egy cserépben, akkor ideje átgondolni ezt a dolgot.

Érdemes megpróbálkozni a növénytartással, mert a szobában lévő természetes zöld a vizsgálatok szerint csökkenti a vérnyomást, javítja a reakcióidőt, növeli az elégedettségérzést és olyan jó hatással van az általános közérzetedre, hogy egy tanulmány szerint még egy műtét után is gyorsabban felépül az, akinek élő növények vannak a közelében.

Ha kevés a fény, próbálkozz páfrányokkal, ha mindig elfelejted meglocsolni, válassz a pozsgások közül – a lényeg, hogy hozz egy kis zöldet az otthonodba!

Színek

A színeknek minden kétséget kizáróan hatása van a hangulatunkra, ezt számos vizsgálat igazolta már.

A pozitív gondolkodást és a jó kedvet minden árnyalat közül leginkább a sárga segíti elő, de azért óva intenénk attól, hogy egy egész szobát erre az intenzív színre fess!

Olvastad már?  Így élj együtt rendezetten egy rendetlen személlyel

A túl erős színek túl nagy felületen ugyanis nyomasztó hatást is kelthetnek, ilyen környezetben lehetetlen pihenni, lazítani.

Inkább a kiegészítőkön, kisebb felületeken jelenítsd meg a vidám színeket, így tényleg azt a hatást érheted el, amelyiket szeretnéd.

Fény! Fény! Még több fény!

A természetes fénynél jobb kedvjavító nincs is, ezt bizonyosan érzed te is, amikor a hosszú téli időszak után először kisüt a nap.

A sötét, fényszegény otthonokban hamarabb elfáradsz, rosszabb lesz a közérzeted, hajlamosabbá válhatsz a depresszióra.

Érdemes ezért könnyű függönyöket, lágy esésű anyagokat beszerezni, amik beengedik a fényt, ha pedig például az otthonod fekvése miatt nem tudsz elegendő természetes fényhez jutni, akkor válassz olyan világítást, ami meleg fényt ad, ez áll ugyanis legközelebb a természetes nappali fényhez.

Könyvek

Lehet, hogy meglep, de a szakértők szerint egy boldog otthonban biztosan vannak könyvek is.

Az olvasás lehetőségének megteremtése kulcsfontosságú, és sajnos a számítógépen, laptopon vagy telefonon olvasgatni nem ugyanazt a hatást eredményezi, mint papíron.

A képernyő rezgése ugyanis állandó stimulációt jelent az agynak, ellenben a papírról való olvasás során egészen másként kezdenek mutatni az agyhullámok, lelassul a szívverés, megnyugszanak a gondolatok.

Olvastad már?  Ez a lakás 10 legkoszosabb pontja – Ismerős?

Nem véletlen, hogy ha olvasás után fekszel le, sokkal nyugodtabban és mélyebben alszol, mintha a telefonodat nyomogatod az ágyban.

Rend

Lehet, hogy ez most rossz hír, de attól még így van: a rendetlenség egy bizonyos ponton túl a hangulatodra is ki fog hatni.

A rengeteg körülötted lévő tárgy tulajdonképpen ugyanolyan hatást gyakorol a testedre, mintha állandó zajban lennél: elvonja a figyelmedet, zavar a pihenésben, kikapcsolódásban.

Amikor az otthonod tárolófelületeit alakítod ki, érdemes több zárt polcot is betervezni, mert így az apróságokat, papírokat, egyéb kis vackokat elrejthetsz a szemed elől, és sokkal rendezettebb, szellősebb lehet az összhatás, ez pedig nyugodtabb otthont, pihentetőbb környezetet, frissebb energiákat jelent.