Életmód / Receptek / Táplálkozás

Ne dobd ki a túlérett banánt – így használd fel!

A koronavírus-járvány miatt hirtelen mindenki óriási szakács lett, ami egyáltalán nem gond – sőt, végre a legmakacsabb étteremguruk is rájöttek, hogy lehet otthon is finomat csinálni! A kijárási korlátozások arra is megtanítottak mindenkit, hogy nem érdemes pazarolni, mindent fel kell használni, ami otthon van, mert ez olcsóbb és praktikusabb is. A banán jellemzően pont az a gyümölcs, ami könnyen megromlik, és bebarnul, ilyenkor már nincs az embernek kedve megenni – de nem jelenti azt sem, hogy ki kellene dobni!

Fagyaszd le!

Ha nem tudod azonnal elhasználni a kicsit megszottyadt banánokat, akkor vágd fel őket kisebb darabokra, és tedd be őket a mélyhűtőbe!

Ugyan frissebbek ettől nem lesznek, és legközelebb sem magában fogod őket elfogyasztani, legalább biztos, hogy később is felhasználhatod sütésre, smoothie-kba és édesség alapanyagokba.

 

Dobd bele a turmixgépbe!

Lehet, hogy a barna banán állaga nem a legjobb, de turmixba tökéletes, méghozzá azért, mert jellemzően édesebb, mint a még friss változatok.

Csinálhatsz belőle gyümölcsturmixot, de ízesített fehérjét és növényi tejet (esetleg hagyományos, sima tejet) hozzáadva akár egy laktatóbb, shake-re hasonlító turmixot is összehozhatsz.

 

Süsd meg reggelire!

A banánpalacsinta a világ egyik legegyszerűbb reggelije, ha raksz rá elég feltétet, akkor laktató is, és sokáig energiát ad.

Egy banánt (esetünkben kicsit nyomottat) keverj össze egy tojással és némi zabliszttel, majd ezt közepes lángon egy serpenyőben süsd ki!

Mogyoróvajat, gyümölcsöket vagy bármilyen szirupot is rakhatsz rá, olyan íze lesz, mint egy banános amerikai palacsintának – főleg akkor, ha a tojás fehérjét egy kicsit felvered, és habosabb lesz az állaga.

Olvastad már?  Isteni banános édességek - 10 perc alatt elkészülnek

 

Csinálj zabkekszet!

Ehhez minél érettebb a banán, annál jobb: vegyél két barnult gyümölcsöt, 2 tojást, 2 bögre nagy szemű zabpelyhet, 1 teáskanál őrölt fahéjat és 100 gramm apróra tört étcsokit.

Mindezt keverd össze, és kis lepényeket formázva tedd a sütőbe!

180 fokon addig süsd, amíg a vágyott állagot el nem éred: a puha süteményhez nagyjából 15 percre lesz szüksége, ha ropogósat szeretnél, akkor még maradhat benn utána pár percig.

 

Varázsolj belőle nutellás banánmuffint!

Ez már kicsit kevésbé egészséges, és kicsit bonyolultabb, mint a korábbi receptek, de mindenképpen érdemes kipróbálni, mert elképesztően finom – a nutellás-banános muffinnak nincs párja a világon.

A következők a hozzávalók: 5 dkg barna cukor, 2 db tojás, 0.5 dl napraforgó olaj, 2 dl joghurt, 25 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 0.5 tk. szódabikarbóna, 3 ek. cukrozatlan kakaópor, 100 g étcsokoládé, 2 db banán, 10 teáskanál Nutella

A cukrot és a tojást verd habosra egy robotgép segítségével, majd minden más hozzávalót (a csokoládé, a banán és a nutella kivételével) keverj össze! Ezután add hozzá az apró darabokra tört csokoládét, a kis kockákra vágott banánt is, majd óvatosan dolgozd össze. A kikészített muffinformák harmadáig töltsd meg a krémmel, majd egy-egy teáskanál nutellát adj hozzá, ezután jöhet a második harmad krém is. 180 fokon körülbelül 15 percig kell sütni.

Olvastad már?  A fitt csajok napindító titka: 3 mennyei fehérjedús reggeli

A karantén sztárja: a banánkenyér

A karantén alatt valahogy mindenki megtanult banánkenyeret sütni, ami ugyanúgy jó érett banánból, mint fiatalabból – sőt! Ha te még nem próbálkoztál vele, az alábbi recept egyszerű, de mégis nagyszerű.

Hozzávalók: 4 db közepes banán (350 g), 3 db friss datolya, 1 teáskanál sütőpor, 2 db tojás, 0,5 teáskanál fahéj, 125 g zabpehelyliszt, 125 g finomliszt (sütőporos), 90 ml kókuszolaj

A banánt dolgozd össze a sütőporral, add hozzá a két tojást, és verd habosra. A friss datolyákat pürésítsd, és add hozzá a mixhez, ez adja majd a banánkenyér zamatát. Ezután jöhet a folyékony kókuszolaj és a fahéj is, ezeket is keverd össze egymással. Most jöhet a liszt, amit én zabpehelyliszttel, hagyományos finomliszt nélkül is elkészítettem, és úgy is nagyon finom lett. Ha mindez megvan, mehet az egész egy kenyérformába, ha díszíteni is szeretnéd, mehet bele egy félbevágott banán is. 175 fokos sütőben süsd 60-75 percig. Félidőben fedd le alufóliával, hogy ne égjen meg a teteje.