Ne dobd ki! Dekorációs ötletek újrahasznosított tárgyakból

Ne dobd ki! Dekorációs ötletek újrahasznosított tárgyakból

Címlap / Otthon / Dekor / Ne dobd ki! Dekorációs ötletek újrahasznosított tárgyakból

Biztos nálad is sok olyan használati tárgy gyülemlik fel hétről-hétre, amit nem szívesen dobsz ki, de azt sem igazán tudod, mit kezdj velük. Nos, ha van egy kis kézügyességed, akkor ezeket szuperül felhasználhatod DIY lakásdekorációkhoz – a végeredmény egy egyedi és izgalmas lakás lesz, ráadásul anyagi ráfordítás nélkül! Íme egy kis inspiráció!

Régi újságok, térképek

Régi újságok, magazinok minden lakásban akadnak, és legtöbbször nincs szívünk kidobni őket, pedig egy idő után már csak a helyet foglalják.

A régi térképekkel ugyanez a helyzet; már inkább a telefonos navigációt használjuk, tehát nincs is nagyon szükségünk rájuk. Szedd össze őket, keretezd be, használd tapétaként, csomagolópapírként, vintage bútorokhoz, tányéralátétként, vagy vágj ki különböző formákat, fűzd fel egy zsinórra és készíts belőle egyedi faldekorációt.

Ha van egy kis kézügyességed, ragasztód és néhány hurkapálcád, akkor a felesleges papírokból egyedi tároló kosarakat és dobozokat is készíthetsz!

Képek forrása: 12 / 3 / 4 / 5

Borosüvegek

Ezentúl ne dobd ki a vendégségből megmaradt borosüvegeket (és a dugókat se, de erről majd a következő oldalon), hiszen azokat is felhasználhatod a lakásod dekorálásához, ráadásul semmibe nem kerül majd!

Ha hiányzik egy kis hangulatvilágítás a lakásodba, akkor az üvegek segítségével szuper gyertyatartókat vagy lámpatesteket készíthetsz. Ehhez üvegvágóval le kell vágni az üvegek alját, de ha az ismerőseid között senkinek nincs ilyen, az üvegesnél pikk-pakk megcsinálják neked.

Ha egyszerűbb megoldásokat keresel, akkor tedd fel az üvegeket a falra, készíts belőlük memory jart, amibe a nyári emlékeket teszed, vagy egyszerűen fesd le őket és tegyél beléjük virágokat.

Képek forrása: 123 / 4

Parafadugók

És hogy a dugókat hogyan tudod felhasználni?

Nagyon egyszerűen feldobhatod velük a konyhád, ha elkezded egy szép üvegedényben gyűjteni őket. Ha teszel rá egy mécsest, máris kaptál egy egyedi gyertyatartót!

De ha hasznosabb dolgot szeretnél készíteni, akkor összeragasztgatva akár alátétként vagy fürdőszobai szőnyegként is használhatod a dugókat.

Ezekhez persze nem lesz elég egy vagy két dugó, ahogy egy összeragasztott szobor vagy egy fali kép elkészítéséhez sem!

Képek forrása: 12 / 3 / 4

Fa deszkák, ajtók, gerendák

Ha épp lomtalanítás van, esetleg valaki költözködik a házban, vagy csak látsz egy garázsvásáros hirdetést, ne szalaszd el az alkalmat. Ilyenkor sok fából készült kincset lehet találni, amikből egy kis idő- és energia ráfordítással szuper dolgok készülhetnek a lakásodba.

A legtöbb esetben csak egy kis csiszolás és festés kell nekik, és szinte már kész is az új tárolód a nappaliba, a fürdőszobai polcod, a kreatív könyvespolcod vagy az éjjeli szekrényed.

Ha nem érzed elég kreatívnak magad, akkor nyugodtan bízd a munkát egy szakemberre, hogy neked csak a tervezéssel kelljen foglalkoznod!

Képek forrása: 1234

Villanykörték és befőttesüvegek

Kialudt a villanykörte? Elfogyott a befőtt? Akkor eljött a kreativitás ideje!

Használt villanykörtékből remek plafonról vagy falról lelógó díszeket készíthetsz, de akár a virágokhoz is használhatod őket vázaként.

A befőttesüvegeket se dobd ki, mert szalagokkal, üvegfestékkel vagy néhány címkével felruházva remek memory jar vagy persely készülhet belőlük, de gyertyatartóként vagy a konyhai fűszernövényekhez is szuperül fel tudod őket használni!

Képek forrása: 12 / 3 / 4

Régi bőröndök, táskák

Ha kedveled a régies tárgyakat a lakásban és szereted a vintage stílust, akkor ezt abszolút imádni fogod!

Néhány régi bőrönd segítségével szuper bútorokat, kiegészítőket készíthetsz a lakásodba.

Először mindenképp tisztítsd meg őket kívülről-belülről, utána pedig engedd szárnyalni a kreativitásod! 

Készíthetsz könyvespolcot, éjjeliszekrényt, fotelt vagy akár dohányzóasztalt is!

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4

Bármi, amit a nagyinál találtál

Szerintem mindenki nagyijánál akadnak olyan tárgyak, amiket ők szívesen odaadnának nekünk, mi pedig remekül fel tudnánk használni a lakásunk dekorálásához. Én egy Singer varrógépre csaptam le így, amit előszobai asztalkának használok. 🙂

Persze nem kell ennyire speciális dolgokra gondolni: egy pár régi sílécből remek faldekoráció, fogas vagy könyvespolc készülhet, a régi spalettákat átfestve és a falra rögzítve szuper to do falat kaphatsz, a régi könyvekkel vagy konyhai eszközökkel pedig igazán egyedi hatást érhetsz el a nappalidban vagy a konyhádban!

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást