A kenyér nagyszerű dolog: mindig ízletes, kiváló szendvicsalap, és hamar jóllakottság érzetet kelt. De ha fogyókúráztál már, akkor valószínűleg te is elsők közt mondtál le róla azért, mert nem kifejezetten diétás élelmiszer – de ez leginkább a hagyományos fehér kenyérre igaz. Sok olyan opció létezik viszont, amitől a súlyodat sem kell féltened: ilyen például a zabpelyhes-túrós kenyér.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Ezért ne mondj le a kenyérről akkor sem, ha ügyelsz az alakodra
A gyors fogyás elérésére rengeteg opció létezik. Ilyen többek közt a magas szénhidráttartalmú élelmiszerek kiiktatása az étrendből – ez és más hozzá hasonló módszerek viszont aligha működnek hosszú távon, hiszen a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra, és nem csak minimális mennyiségben. A lényeg abban rejlik, hogy tudd, mely szénhidrátforrások közül érdemes válogatnod.
Alapvetően tehát a kenyérnek is bátran helyet adhatsz az étrendedben, csak lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó formákban. A szénhidrátok ugyanis gyorsan és hosszú távon képesek energiát biztosítani a szervezetünk számára, feltéve, ha lassú felszívódású formában, például teljes kiőrlésű pékáruként fogyasztjuk őket. Ilyen a zabpelyhes-túrós kenyér is, amit akkor sem kell nélkülöznöd, ha fogyni szeretnél, vagy meg akarod tartani a súlyodat.
A legjobb, ha te magad sütöd a kenyeret
Ha te magad készíted el a kenyeret, akkor teljesen biztos lehetsz benne, hogy tényleg egészséges összetevőket tartalmaz, amelyek értékes vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, sőt hosszú ideig az éhségérzetedet is csillapítják. Persze az élelmiszerboltok polcain is számos teljes kiőrlésű kenyér és egyéb pékáru közül válogathatsz, de az otthon készült kenyér ízének nincs párja, ráadásul kikapcsolódásnak is remek program.
A cikk folytatódik, lapozz!