Detox kihívás: Kevesebb alkohol, egészségesebb élet – hogyan vágj bele?

Detox kihívás: Kevesebb alkohol, egészségesebb élet – hogyan vágj bele?

Címlap / Életmód / Egészség / Detox kihívás: Kevesebb alkohol, egészségesebb élet – hogyan vágj bele?

A fergeteges bulik, az ünnepek alatti túlfogyasztás és a hosszú éjszakák sorának lassan vége, azaz jöhet a tavaszi nagytakarítási szezon. Nem csak a lakásodban és a környezetedben érdemes egy kicsit rendet rakni, a szervezeted is tisztításra szorul a hosszú téli hónapok után. Most nem egy újabb diétára hívunk, hanem az italozásra fektetjük a hangsúlyt.

Lássuk!

Heti egy

Ha valóban méregtelenítő, tisztító kúrába szeretnél fogni vagy úgy érzed, hogy az elmúlt időszakban kicsit túl sok volt a buli és jó lenne visszaállni a rendes kerékvágásba, akkor azt javasoljuk, hogy haladj kis lépésekben.

Érdemes felkészíteni a szervezeted a változásra, és bevezetni például azt, hogy hetente egy nap legyen az, amikor alkoholt iszol. Legyen szó egy pohár borról, egy koktélról vagy egy nagyobb buliról, próbáld meg betartani a heti egyes szabályt.

Így nem csak jobban fogod érezni magad, de a cukorbeviteled is radikálisan csökken majd.

Fontos, hogy mit

Ha többféle italt szoktál inni a bulikban, sőt a legtöbbször kevered is őket, akkor már biztos többször megfogadtad, hogy legközelebb okosabb leszel.

Itt az ideje ezeket a fogadalmakat felfrissíteni, hiszen, ha kiválasztasz egy kedvenc italt, és csak azt fogyasztod, akkor nem csak egy hosszú másnapot kerülhetsz el, de a szervezetednek is szívességet teszel vele.

Ha szereted a szénsavasat, akkor lehet ez pezsgő – hiszen miért ne lehetne minden héten valamit megünnepelni vagy esetleg valami, ami mellé akár egy szuper vacsi is készülhet!
 

Ügyelj a minőségre

Biztos sokszor hallottad már azt a tanácsot, hogy mindig fogyassz minőségi alkoholt, hiszen bor és bor vagy tömény és tömény között óriási különbségek vannak.

Ez persze az árcédulákon is meglátszik, de ha valóban oda akarsz figyelni a testedre, akkor ne sajnáld magadtól a valóban minőségi, ismert eljárásokkal készült finomságokat.

Ha nem vagy biztos benne, hogy a boltban melyiket válaszd, akkor kérj segítséget vagy akár nézz utána előre, hogy mire érdemes odafigyelni egy-egy típusnál, hiszen az ár nem minden esetben mérvadó!

Vastagabb pénztárca

Előfordulhat, hogy nálad nem az az elsődleges szempont, hogy egy detox kúrát tarts, hanem az, hogy kicsit több maradjon a zsebedben a hónap végére.

Ha így van, akkor jó úton jársz, hiszen, ha már csak egyszer mész el hetente, akkor rögtön sokat spórolhatsz.

Jó praktika, ha előre sokkolod magad egy kicsit, és kiszámolod, hogy körülbelül mennyit szoktál alkoholra vagy bulikra költeni és eltervezed, hogy a következő hónapban ebből a megspórolt pénzből hova utazol el vagy mit veszel magadnak.

Így könnyebb betartani a fogadalmat és pluszban még valami szuper új dologgal is megajándékozhatod magad.
 

Helyettesítsd

Minden alkalomnak megvan a maga sztorija, egyik héten ünnepeltek, mert jól sikerült egy business vagy vége van a vizsgaidőszaknak, a következő héten valakinek szülinapja van, utána pedig valami nagy családi összejövetelre kerül sor.

Ahogy az szokott lenni, mindig van ok arra, hogy igyatok, így ne az okokat keresd, hogy hogyan tudod ezeket a programokat lemondani, hanem inkább találj ki valamit, amivel helyettesítheted az alkoholt.

Lehet ez valami szuper smoothie, virgin koktélok vagy alkoholmentes frissítők – de az is jó megoldás, ha egyszerűen kocsival mész, így megvan a biztos indok, hogy miért kell mindenképp odafigyelned.

Viszlát rosszkedv!

Sajnos előfordul olyan is, amikor azért pattan egy üveg vagy kerül elő a boros pohár, mert épp rossz időszakodat éled, nem jól alakulnak a dolgaid vagy egyszerűen csak szomorúnak érzed magad.

Ha valóban erről van szó, akkor azt javasoljuk, hogy keress néhány olyan dolgot, ami sokkal jobban feldob az alkoholnál.

Gondolj arra, hogy egy szuper futás, egy megnyugtató jógaóra vagy néhány kocka (szigorúan magas kakaótartalmú) csoki mennyivel jobb hatással lesz rád rövid- és hosszútávon is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást