Míg a legtöbb cukkini teljesen ártalmatlan, sőt egészséges, vannak példányok, amelyek egy veszélyes méreganyagot termelhetnek.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Mi a Cucurbitacin mérgezés?
A cucurbitacinok tetraciklusos terpénekként ismert szerves vegyületek. A vegyületek keserű íze miatt úgy vélik, hogy a növények védekező mechanizmusként állítják elő őket. Míg sok növény terpéneket termel, a cucurbitacint főként a tökkfélék, például uborka, tök és dinnye termelik. Ez és hasonló vegyületek számos növényfajban, sőt egyes állatokban és gombákban is megtalálhatók.
A növények termelhetnek cucurbitacint válaszul a környezeti stresszre, például szuboptimális növekedési körülményekre, vagy aszályra is. Míg a vegyületek farmakológiailag hatékonynak bizonyultak a gyulladás, a rák, az érelmeszesedés és a cukorbetegség ellen, táplálékkal lenyelve mérgezőek lehetnek.
A vizsgálatok kimutatták, hogy a toxicitási szint 2 és 12,5 milligramm/kg között van. Az elfogyasztott mennyiségtől és az egyéni tűrőképességtől, egészségi állapottól függhet, hogy valakinél jelentkeznek-e tünetek a cucurbitacinos növények elfogyasztása után.
Nem csak a cukkini okozhat súlyos cucurbitacin-mérgezést; a leggyakrabban dokumentált esetek a palacktök levének elfogyasztása vagy ivása után következtek be, ezt az állapotot „toxikus tök szindrómának” nevezik.
A Cucurbitacin-mérgezés tünetei
Bár a cucurbitacin-mérgezés nem teljesen feltárt, a szakértők úgy vélik, hogy a vegyületek megzavarják a gyomor nyálkahártyáját, ami hányáshoz, hasmenéshez és vérzéshez vezet, valamint a vegyület az érrendszerre is káros hatással lehet. A cucurbitacin-mérgezés tünetei általában hirtelen jelentkeznek, perceken vagy órákon belül a fogyasztás után. Már kis mennyiségek is okozhatnak tüneteket.
A cikk folytatódik, lapozz!