Nagyjából 15 éves koromban szoktam le a fehér kenyérről és a péksüteményekről, már-már el is felejtettem, mennyire szerettem őket. Aztán elkezdtem magam gyártani a kenyérkéket és feleszméltem, hogy ez valójában mennyire jó dolog!
Paleo kenyér, magos paleo kenyér, lenmaglisztes kenyér, szezámlisztes baguette… Hmm… Csak rájuk gondolok, és összeszalad a nyál a számban… Na jó, bevallom, közben a fotójukat is nézegettem.
És íme az új kedvenc, egy extra magas fehérjetartalmú, csak összetett szénhidrátot tartalmazó puha csoda! A magas fehérjetartalmát a túrónak, a tejsavófehérjének, és a búzafehérjének köszönheti, míg a puhaságát eredményező nedvességtartalmát a szinte nullkalóriás cukkiniből nyeri. Diéta alatt is bátran eheted, hiszen a lenmag révén jó zsírokat tartalmaz, a zabpehely pedig lassú felszívódású összetett szénhidrát, és mint ilyen, igen-igen jó barát.
Hozzávalók:
Száraz hozzávalók:
- 50 g natúr tejsavófehérje
- 120 g zabpehely: 60 g zabpehelylisztből és 60 g apró szemű zabpehelyből
- 30 g lenmag enyhén darálva
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- 2 ek búzasikér
- só
Nedves hozzávalók:
- 1 egész tojás (L-es)
- 2 tojásfehérje (L-es)
- 150 g zsírszegény krémtúró (a krémes fajta, fontos!)
- 150 g reszelt cukkini
Elkészítés:
- A száraz hozzávalók közül először a lenmagot törd egy kicsit össze aprítógépben, majd szép lassan add hozzá a többit is.
- Ha jól összekeveredett a lisztnek való alapunk, add hozzá a tojásokat és a túrót.
- Hagyd, hogy agéped jól összedolgozza a masszát, végül add hozzá a kinyomkodott cukkinit is.
- Ha úgy érzed, szükséges még egy kis nedvesség a tésztádhoz, önts bele a cukkini kinyomkodott levéből, ha pedig úgy tűnik, túl híg lett, adj hozzá plusz zablisztet.
- A tészta akkor jó, ha nagyon sűrű, de már nem száraz, nem darabolódik, de nem is annyira híg, hogy folyjon. (Olyan, mint egy túl sűrű palacsinta tészta.)
- Öntsd szilikonos sütőformába, és süsd nagyjából 180 fokon 40 percig.
- Tűpróbával ellenőrizd, hogy a közepe nem maradt-e nyers.
- Ha elkészült (nem ragad már rá a tűre a közepéből sem a tészta), konyharuhába csomagolva várd meg, míg kihűl! Semmiképp ne kezdd el felszelni előbb.
Megjegyzés:
Inkább picit lassabban süsd, és tartson tovább, mint hogy hirtelen megpirítod a tetejét és a belseje még nyers marad. Mivel elég nagy a nedvességtartalma a cukkini miatt, így lassabban sül át a belseje, és hajlamos nyers maradni az alja. A tetejéreszórhatsz bármilyen magot a sütés előtt, ízlés szerint, de akár bele is keverhetsz ezt-azt!