Kikapcsolódás / Utazás

Csodás magyar nemzeti parkok, amiket ősszel érdemes felkeresni

Nemzeti park

Körös-Maros Nemzeti Park

Hazánk egyik első nemzeti parkjainak egyike, területe összesen 52.125 hektár, ebből 6.419 hektár fokozottan védett terület, 5.486 hektár pedig nemzetközi jelentőségű vadvíz, gazdag élővilággal.

Lakói között ott van Európa legnagyobb szárazföldi madara, a túzok, a nagy szikibagoly, a magyar tavaszi fésűsbagoly és a dobozi pikkelyes csiga, botanikai különlegességnek számít az ország legnagyobb vetővirág és őszi csillagvirág állománya, melyek még a jégkorszakból maradtak itt.

Mivel a vadvizek mellett a park jelentős része erdős terület, ezért az év bármely szakában különleges élményt kínáló természeti terület ősszel még színpompásabb látványt kínál.

Bükki Nemzeti Park

Átlagmagasságát tekintve a Bükk az ország legnagyobb hegysége, merész ormai, karsztos felszíne egész évben lenyűgöző látványt nyújt, ősszel azonban, amikor színesben pompáznak a levelek és az avar illata betölti az erdőt, különösen békés és romantikus lehet itt egy kirándulás.

A magaslatokon a sáncok, földvárak maradványai, várromok, máshol kolostorromok várják az erre kirándulókat, így nem csak a természet szépségeit csodálhatjátok meg erre járva, de remek célpontokat is találhattok egy-egy hosszabb vagy rövidebb túrához is.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Őrségi Nemzeti Park

Vas megye erdőkkel, ligetekkel szabdalt gyönyörű vidéke egykor a nyugati kapu védelmét szolgálta, innen a neve is: Őrség.

Az itt elterülő, 44.000 hektáros parkot 2002.március 1-én hoztak létre hazánk tizedik nemzeti parkjaként, az itt élő különleges és ritka állatok és növények mellett a környék történelmét, a népi építészetet őrző kis települések is csodás őszi sétákra csábítanak.

Az Alpok közelsége miatt sok a fenyő és a bükkös, tömegesen fordul elő a fecsketárnics, az európai zergeboglár és a sárga liliom.

Szalafő őserdejében a kutatók azt figyelik meg, milyen változások mennek végbe az erdei élővilágban, ha nem avatkoznak bele annak működésébe. A hatalmasra nőtt fák tarka lombjai alatt érdemes ősszel egy sétát tenni.

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Hegyvidéki erdők, folyó menti élőhelyek – kell-e ennél több, hogy egy nemzeti park ősszel is kirándulásra csábítson?

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkot már csak azért is érdemes felkeresni, mert számos állat- és növényfaj csak itt él ma Magyarországon, az ő megmentésükre, védelmükre a park több mentési programot is működtet.

Ha szeretnétek a park egy igazán különleges pontját felkeresni, látogassatok el a Kerek-tóhoz a Búbánatvölgyben.

A tavat már Árpád-kori oklevelek is említik, tőle nyugatra a Szamár-hegy húzódik, délre pedig a Csenke-patak folyik, így valóban gyönyörű tájat barangolhattok be itt.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást