A gyümölcssaláták abszolút ideális desszertek, hiszen feltöltik a szervezet vitamin és ásványi anyag raktárait, ráadásképpen könnyű őket változatosan elkészíteni. A látvány óriásit dob a fogyasztási kedven, márpedig ha az alábbi inspirációkat kipróbálod, te sem fogsz tudni lemondani ezekről a finomságokról.
VIDEO A legerősebb csillagjegy párosok, akik tökéletes házastársak lesznek
1/5 A változatos formákért
A süteményszaggatót messze nem csak akkor használhatjuk, amikor aprócska, frissen sült édességeket gyártunk a családnak. Példának okáért az egyik leglátványosabb gyümölcssalátát készíthetjük a segítségével, amit barátaink, vendégeink valaha láttak.
Erre a célra az egyik legideálisabb alapanyag a görögdinnye, ami kellően nagy felületet biztosít, ha nem a hagyományos módon szeleteljük fel, hanem egyforma méretű karikákra vágjuk.
Ha ezzel elkészültünk, nincs is más dolgunk, minthogy a lehető legkisebb rések kihagyásával különféle formájú falatokat szaggassunk. A darabkák önmagukban is maximálisan megállják a helyüket, de természetesen vegyíthetjük a formákat egymással, vagy akár más gyümölcsökkel is fokozhatjuk az ízhatást.
Még mindig a formák világában maradunk, ugyanis a süteményszaggató használatán felül talán ismertebb megoldás a meggymagozó, segítségével szintén érdekes és izgalmas gyümölcssalátát készíthetünk.
Lényegében bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk, amennyiben annak kellően kemény, vagy merev a húsa. Tökéletes a célra az alma, a görög- és a sárgadinnye (utóbbi néhány csepp rummal a baráti kör kedvenc nassolnivalója lesz).
Az elkészítés során egyszerűen fogjuk a meggyvájót, majd kerekítsünk ki golyócskákat a segítségével a gyümölcsök húsából. A különböző színű golyócskák mindennemű körítés nélkül is tökéletes mutatnak az áttetsző üvegedényekben. Ha tálcára helyezzük a folyókat, lefagyaszthatjuk őket, így nyáron gyümölcs „jégkockákkal” ízesíthetjük a frissítőnket.
A gyümölcsnyársakkal kicsit több a macera, mint a hagyományos gyümölcssalátákkal, de ha így rá tudjuk venni a csemetéket a falatozásra, akkor megéri némi extra időt fektetni az előkészületekbe. Erre a célra tulajdonképpen bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk, hiszen mindent szét lehet szedni gerezdekre, fel lehet kockázni, vagy éppen – a korábbi példa alapján – golyókat is gyárthatunk belőlük.
Megközelítőleg egyforma darabokat készítsünk, majd húzzuk nyársra a gyümölcsöket. Ha megfelelően szelektálunk, a gyümölcsnyársakat valóban meg is süthetjük, vagy meglocsolhatjuk őket olvasztott csokival. Amennyiben a diéta nem szempont, a gyümölcsök közé kerülhet egy-egy réteg Nutellával megkent piskótadarab…Próbáljunk ki különböző színkombinációkat, pl. színátmenetes, vagy szivárványszínű nyársat is készíthetünk.
A gyümölcssaláták mellé tökéletes választás a joghurt és a müzli egyaránt, a rétegezéssel pedig egyszerűen nem foghatunk mellé, ha a látványról van szó. A célra bármilyen áttetsző üvegpohár, vagy egy ízléses befőttesüveg megfelel.
Az elkészítés ezután csak tőlünk függ: rétegezhetünk egymásra eltérő színű gyümölcsöket, tehetünk közéjük joghurtot, müzlit, lekvárt, pépet, csokit, zselét, vagy éppen túrót, magvakat.
Ugyancsak kipróbálhatunk változatos szín és íz kombinációkat, az mindenesetre garantált, hogy ezek a gyümölcs parfék bármilyen alkalommal tökéletes és látványos desszertnek bizonyulnak. Amennyiben a befőttesüveget választjuk alapnak, a tetőt visszacsavarva az ízletes és szemetgyönyörködtető nassolnivalót akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük.
Mint írtuk, rengeteget számít a tálalás, és ez alól nem kivétel a pohár, vagy éppen a kehely sem.
Sokkal látványosabb, ha a gyümölcssalátát nem ugyanabban az edényben szolgáljuk fel, mint amiben elkészítettük, hanem akár rétegezve, akár vegyesen, de esztétikus pohárban kínáljuk.
A különféle koktélos poharak tökéletesek erre a célra, de a hagyományos fagyi kelyhek is ideálisak.
További dekoráció gyanánt nyársra húzhatunk néhány szőlőszemet, vagy áfonyát, és beleszúrhatjuk őket a salátába, de a menta is kiváló díszítő hatással bír, akárcsak a cukrozott szélű pohár. A gyümölcsöket mindezeken túl ehető kehelyben is kínálhatjuk, példának okáért a tölcsérek egészen kiválóak a célra (ráadásképpen ezekből ugyancsak vásárolhatunk ízesítettet, csokiba mártott változatokat).