A gyógynövények igazi szezonja az ősz, amikor nem csak a nátha miatt használjuk őket előszeretettel, hanem azért is, mert egy kis melegséget csempésznek a hideg hétköznapokba. A gyógynövényeket azonban nem csak gőzölgő teába tehetjük, hanem akár süteményeket is készíthetünk belőlük! Ehhez hoztunk most néhány receptet neked.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/4 Sós-mézes-kamillás torta
Hozzávalók a tortához: 3 ek szárított kamilla, 215 g vaj, 1 dl tej, 175 g cukor, 3 tojás, 1 tk vanília kivonat, 200 g liszt, 2 ek sütőpor, ½ tk tengeri só.
Hozzávalók a krémhez: 60 g sós vaj, 2 ek méz, 2 ek tej, 250 g porcukor, ¼ tk tengeri só.
A torta elkészítése:Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és vajazz ki egy kerek sütőformát. Olvaszd meg a vajat egy edényben, add hozzá a tejet és a kamillavirágot, majd forrald 3 percig, szűrd le, és hagyd hűlni. Add a keverékhez a cukrot, majd a tojásokat, és végül a vanília kivonatot. A lisztet keverd össze a sütőporral és a sóval, majd add hozzá a másik edény tartalmát. Keverd simára, öntsd a sütőformába, majd 30-35 perc alatt süsd készre.
A krém elkészítése: Keverd habosra a vajat a cukorral, a mézzel, a tejjel és a sóval. Ha kihűlt a piskóta, vond be vele a tetejét. Dekoráld kamillával, tedd hűtőbe 1-2 órára, és tálalhatod is!
Hozzávalók: 2 barack, 400 g liszt, 150 g vaj, 4 tojás, 125 g cukor, 125 g levendulával ízesített cukor, 1 tasak sütőpor, 150 ml tej, 1 tasak vaníliás cukor, szárított levendula.
Elkészítés:
Keverd össze a sütőport a liszttel, a tojásokat pedig keverd habosra a cukrokkal. Olvaszd meg a vajat, add a cukros masszához, majd dolgozd össze a lisztes keverékkel.
Öntsd kivajazott tortaformába, majd süsd meg félig. Ezután tedd a tetejére barackszeleteket és levendulát, majd süsd készre. Ha kihűlt, tálalhatod is.