Életmód / Receptek / Táplálkozás

Nem csak teába valók: isteni sütemények gyógynövényekből

A gyógynövények igazi szezonja az ősz, amikor nem csak a nátha miatt használjuk őket előszeretettel, hanem azért is, mert egy kis melegséget csempésznek a hideg hétköznapokba. A gyógynövényeket azonban nem csak gőzölgő teába tehetjük, hanem akár süteményeket is készíthetünk belőlük! Ehhez hoztunk most néhány receptet neked.

Sós-mézes-kamillás torta

Hozzávalók a tortához: 3 ek szárított kamilla, 215 g vaj, 1 dl tej, 175 g cukor, 3 tojás, 1 tk vanília kivonat, 200 g liszt, 2 ek sütőpor, ½ tk tengeri só.

Hozzávalók a krémhez: 60 g sós vaj, 2 ek méz, 2 ek tej, 250 g porcukor, ¼ tk tengeri só.

A torta elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és vajazz ki egy kerek sütőformát. Olvaszd meg a vajat egy edényben, add hozzá a tejet és a kamillavirágot, majd forrald 3 percig, szűrd le, és hagyd hűlni. Add a keverékhez a cukrot, majd a tojásokat, és végül a vanília kivonatot. A lisztet keverd össze a sütőporral és a sóval, majd add hozzá a másik edény tartalmát. Keverd simára, öntsd a sütőformába, majd 30-35 perc alatt süsd készre.

A krém elkészítése: Keverd habosra a vajat a cukorral, a mézzel, a tejjel és a sóval. Ha kihűlt a piskóta, vond be vele a tetejét. Dekoráld kamillával, tedd hűtőbe 1-2 órára, és tálalhatod is!

Olvastad már?  Isteniek, egyszerűen elkészíthetők és lendülettel töltenek fel: az energiagolyók

 

Levendulás-barackos pite

Hozzávalók: 2 barack, 400 g liszt, 150 g vaj, 4 tojás, 125 g cukor, 125 g levendulával ízesített cukor, 1 tasak sütőpor, 150 ml tej, 1 tasak vaníliás cukor, szárított levendula.

Elkészítés:

Keverd össze a sütőport a liszttel, a tojásokat pedig keverd habosra a cukrokkal. Olvaszd meg a vajat, add a cukros masszához, majd dolgozd össze a lisztes keverékkel.

Öntsd kivajazott tortaformába, majd süsd meg félig. Ezután tedd a tetejére barackszeleteket és levendulát, majd süsd készre.

Ha kihűlt, tálalhatod is.

 

Gyömbéres kenyér

Hozzávalók: 1,5 csésze liszt, 2 tk sütőpor, ½ tk só, 1 csésze görög joghurt, 1,25 csésze cukor, 3 tojás, ½ tk vanília aroma, 1 ek reszelt gyömbér, 1 ek narancshéj, 1/3 csésze olíva olaj, ¼ csésze narancslé, 1 csésze porcukor.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és vajazz ki egy kenyérsütő formát. A lisztet keverd el a sütőporral és a sóval, a tojásokat pedig habosítsd fel a kristálycukorral. Add hozzá a vaníliát és a gyömbért a tojásos keverékhez, majd a narancs héját és levét. Öntsd hozzá a lisztes keveréket és az olajat, majd keverd simára a tésztát. Ha elkészült, öntsd a sütőformába és süsd 30-35 perc alatt készre.

Ha kihűlt, szeleteld fel, porcukrozd meg, és díszítsd narancshéjjal!

Olvastad már?  Megvan az új csodaszer a stressz ellen: az adaptogének menthetik meg az egészségedet

 

Mézes-kakukkfüves muffin

Hozzávalók: 150 g liszt, 1,5 tk sütőpor, 100 g mandula, 1 ek kakukkfű, 2 tojás, 125 g méz, 70 g barnacukor, 90 g puha vaj, 2,5 dl tej, ¼ tk só.

Elkészítés:

Keverd össze egy tálban a lisztet a sütőporral és a sóval, egy másikban pedig habosítsd fel a tojást a cukorral. A mézet keverd össze a kakukkfűvel, majd add a tojásos masszához. Öntsd ehhez a lisztes keveréket, add hozzá a tejet, a mandulát és a vajat, majd keverd egyneművé az egészet. Adagold a tésztát muffinpapírral bélelt muffintepsibe, majd 180 fokra melegített sütőben süsd készre.

Ha kihűlt, csorgasd le mézzel a muffinokat, és szórd meg egy kevés kakukkfűvel.