Nincs nyár friss kukorica nélkül, és hogy ízletessé és változatossá tegyük ezt a rendkívül egyszerű ételt, hoztunk néhány receptet, amit érdemes kipróbálni. Az olvasztott vaj jól illik a friss kukoricához, de az alábbi feltétekkel még változatosabbá teheted ezt az egyszerű ételt.
Ha szereted a friss kukoricát grillezve, próbáld ki a legfinomabb ízesítőket hozzá! Ezek a receptek szolgálhatnak mind csupán ízelítőül abból a kínálatból, ami a kukoricára kerülhet, és akár tovább is gondolhatod őket.
Az viszont biztos, hogy nem hagyható ki a vaj, vagy a majonéz, vagy valami krémesen kenhető szósz, ami segít eloszlatni és megtapadni az ízeket a kukoricán. Lehet ez akár tahini is, amire rákerül a citrom és a füstölt pirospaprika (fűszer). De íme néhány ellenállhatatlan recept.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/5 Kukorica lime-mal, halszósszal és mogyoróval
A lime leve halszósszal és cukorral egy ütős kombináció, amit érdemes megjegyezni (1 lime levéhez 6 evőkanál majonézt és 2 teáskanál halszószt keverünk, majd egy fél teáskanál cukrot).
Ez jelenti az alapját számos thai vagy vietnámi konyhában használt szósznak is.
Ugyanakkor tökéletes, könnyen elkészíthető öntet szinte mindenféle gyorsan összeüthető ételhez: főtt rizshez, zöldségekhez és sült húsokhoz is.
Elsőre így is kipróbálhatod: keverd egy kis majonézbe, kend meg vele a grillezett kukoricát, szórj rá pörköltmogyorót.
Ínyenceknek aprított friss koriander is kerülhet a tetejére.
2/5 Fűszeres kukorica vajas miso szósszal és metélőhagymával
A vajas miso már önmagában is meglehetősen speciális kence-fice, de a fűszerkedvelők számára a Japán shichimi togarashi fűszerkeverék teszi különlegessé az öntetet.
Hét ízű chilei paprikának is nevezik, noha nem mind a hét származik Chiléből.
Lehet még szórni rá kandírozott narancshéjat, szezámmagot, gyömbért vagy a bátrabbak akár hínárt is tehetnek rá.
A kókuszolaj kellemesen sűrűvé teszi a szószt, amihez a lime leve adja meg a kellő savasságot. Végül ropogós kókuszforgácsok teszik izgalmassá ezt a receptet.
Érdemes a kókuszforgácsokat a kókuszolajba keverve felvinni a kukoricára, hogy kellemesen rátapadjon. Így minden harapásra garantáltan jut belőle.
Ha nem kapsz kókuszforgácsot, a kókuszreszelék is megfelel az ízesítésre, bár a roppanósan pörkölt íz akkor hiányozni fog a tányérról.
A puha vajban elkeverünk két evőkanál aprított oregánólevelet, egy fél teáskanál tengeri sót, egy csipet chiliport, egy gerezd zúzott fokhagymát és frissen őrölt fekete borsot.
Gazdag ízvilág, különösen azok kedvelik majd, akik szeretik a pikáns ízeket.