Életmód / Egészség

Nem csak a rossz testtartás válthatja ki: a derékfájdalmak okai

A derékfájdalom az a probléma, amit kortól és munkától függetlenül mindenki megtapasztal. Ha sokat kell ülnöd az íróasztal előtt, ha emelgetned kell, vagy szimplán csak nem megfelelő pózban aludtál, a tünetek jelentkezhetnek. De mi van, ha nem csak a rossz testtartás áll a háttérben? Ebben az esetben az alábbiakra is érdemes gyanakodni!

Jó hír, hogy az esetek többségében a derékfájdalom nem veszélyes. Sőt, ami azt illeti, nagyon ritka az, hogy komoly problémára utaljon, azaz például rákra, autoimmun betegségre, vagy fertőzésre. 55 éves kor felett csak körülbelül minden 20. esetnél áll fenn törés, és 100-ból csak egy olyan van, ami még ennél is komolyabb. A problémák ezen életkor alatt egyébként is szinte mindig apróságok, így ha még nem múltál el 55, még kevesebb okod van az aggodalomra.

Az emberek viszont sokszor azt feltételezik, hogy minél fájdalmasabb a derékprobléma, annál komolyabb a baj, pedig az esetek többségében ez épp fordítva igaz. Amikor nagyon fáj a derekad, szinte biztos, hogy apróságról van szó.

Ebbe a kategóriába tartoznak az izomgörcsök is, amelyeket leginkább masszázzsal, nyújtással, hideg terápiával érdemes kezelni, de ugyanez igaz az izomlázra, meghúzódásra, gyulladásra is.

Olvastad már?  A hátfájás 5 leggyakoribb oka – és fájdalomcsillapító nélküli megoldása

Amikor komolyan kell venni

Két olyan helyzet van, amikor a derékfájdalmakat komolyan kell venni. Az egyik, amikor nem csak fáj a derekad, de a feneked, csípőd, combjaid környékén zsibbadást, érzéketlenséget tapasztalsz, és ehhez vizelettartási gondok is társulnak. Ez arra utalhat, hogy a gerinceddel, gerincvelőddel van komoly probléma, és nem szabad azt várni, hogy majd enyhülnek a tünetek. Ha hasonlót érzel, mindenképpen irány az orvos!

A másik fontos helyzet, amikor nem szabad félvállról venni a derékfájdalmat, ha valamilyen sérülés ért. Például lehet, hogy “csak” elestél a fürdőszobában, vagy megcsúsztál a járdán, és nem érezted úgy, hogy különösebben megütötted volna magad. Azonban ha a derekad ezt követően fájni kezd, és nem akar csillapodni, lehet, hogy megrepedt a csontod, esetleg törés is történt, és szükséged lenne egy ultrahangra, hogy biztosan kizárhassátok a legrosszabb eshetőségeket. Ugyancsak érdemes elgondolkodni az orvosi vizsgálaton, ha a derékfájdalom legalább hat hete fent áll, egyáltalán nem javul, vagy társul mellé egyéb probléma: például gerincfájdalom, láz, fogyás, vagy kiütések. 

lightsource/depositphotos.com

Amikor valami más fáj

Sokszor az is megesik, hogy nem teljesen fáj a derekad, csak kimondottan bal vagy jobb oldalon. Ez szerencsére nem utal komolyabb problémára, hiszen általában a derékfájdalom sosem egyenletes, az egyik oldal pedig mindig jobban fáj a másiknál. De ugyanakkor vannak kivételes alkalmak, amikor a fájdalom egy másik szervedből sugárzik ki ide.

Ha a jobb oldalad fáj, benne van a pakliban, hogy a veséid, hasnyálmirigyed, léped okozza a tüneteket, így ha ezekkel egyébként is voltak gondjaid, érdemes orvosi vizsgálatra menni.

Összességében viszont szinte mindig valamilyen húzódás, gyulladás áll a háttérben, amit a nehéz fizikai tevékenységek, húzódások, megerőltetés vált ki. Vagyis ha mostanában sokat sportoltál, esetleg költözés miatt cipekedtél, vagy szimplán csak túl sokat nyújtózkodtál, hogy lemosd az ablakok felső részét, ez lehet a probléma. A megoldás a pihentetés, kímélés, masszírozás lehet, és a türelem, rosszabb esetben pedig orvostól kaphatsz rá gyógyszert, ami csökkenti a tüneteket.