Covid útlevél: az 5 legjobb európai nyaralós úti cél, oltáskártyával

Covid útlevél: az 5 legjobb európai nyaralós úti cél, oltáskártyával

Címlap / Hírek / Covid útlevél: az 5 legjobb európai nyaralós úti cél, oltáskártyával

Magyarországon már az első koronavírus-vakcina után jár az oltást igazoló kártya, és több másik országban is vezettek be hasonlót. A közeljövőben reméljük kiderül, pontosan mire használhatjuk az oltási kártyánkat, de az már most is biztos, hogy bizonyos országok már most is beengedik az oltottakat. Izland volt az első, aki speciális „jogokat” adott a vakcinázottainak, vagyis megengedte, hogy néhány korlátozás alól felszabaduljanak. 

Az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet is gőzerővel dolgozik azon, hogy egy igazságos megoldást találjon a helyzetre: hogy a beoltottak szabadabban mozoghassanak, mégse sérüljenek a nem beoltottak emberi jogai.

Fontos kérdés lesz ez a nemzetközi utazás során is, hiszen az útlevél mentesíthet a tesztelések és a karanténok alól. Európában a turizmus 27 millió embernek ad munkát, és az Unió GDP-jének tíz százalékát adja, így igazán nem mindegy, hogy mikor tud talpra állni az ágazat.

Bár a részletekkel kapcsolatban még megy a vita, de az már biztosnak tűnik, hogy vakcinaútlevél lesz. Addig pedig az alábbi néhány ország már a lokálisan kiállított oltáskártyákat is elfogadja.

Grúzia

A tavalyi év során a grúz főváros, Tbiliszi lett a legbiztonságosabb turistacélpont, mivel az országban egyébként is sikerült nagyjából visszaszorítani a koronavírus terjedését. Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb úticélként emlegetik az idei nyárra. A város kultúrája, természeti látnivalói és gasztronómiája is különleges, Grúziába pedig karantén és negatív teszt nélkül is beutazhat bárki, aki be van már oltva.

Mtskheta, Grúzia
Mtskheta, Grúzia – istockphoto

Madeira, Portugália

Madeirán sem harapódzott el különösebben a koronavírus, hála a szigorú biztonsági intézkedéseknek. A szigetre bárki karantén és teszt nélkül mehet, aki vakcinaútlevéllel rendelkezik. A csodálatos desztináció nagyon jó nyári nyaralóhely lehet.

Camara de Lobos, Madeira
Camara de Lobos, Madeira – istockphoto

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást