Mindenkinek megvannak a maga hagyományai decemberben. Az, hogy hogyan készülődik az ünnepekre, mikor szerzi be az ajándékokat, hogyan csomagolja be őket, kimegy-e karácsonyi vásárra, mikor süti az első sütit…
Nálam is megvannak ezek a bizonyos karácsonyváró hagyományok. A karácsonyi menü tervezését például hetekkel korábban elkezdem, és van, hogy akár száz receptet, inspiráló képet is átnézek, mire kiválasztom a nyerteseket. És természetesen a mézeskalács sütés sem maradhat ki a sorból, ahogyan a házi készítésű karácsonyi ajándékok sem.
A helyzet az, hogy én nem igazán álltam sorba, amikor a kézügyességet osztogatták, így nálam a kézzel varrott, hímzett, festett-faragott dolgok teljességgel ki vannak zárva. Tényleg nem büntetnék ilyesmivel senkit. Így, hogy szinte minden kreatív dolgot kizártam, és mert amúgy is ez az én területem, maradnak az ehető ajándékok – amik véleményem szerint a legjobbak, az elhasználható és hasznos ajándékok mellett, mint a házi készítésű szappan, vagy természetes illatosító szütyők. Igen, kimondom, nem vagyok híve a dísztárgyaknak. 🙂
Az idei évben úgy határoztam, hogy a korábbi házi csoki és a tavalyi üvegbe zárt süti után most inkább kiegészítőket fogok ajándékozni, és nem az édességeké lesz a főszerep. Az egyik ilyen ajándék lesz a csomagban ez a magmix.
És hogy mire jó? Istenien fel lehet vele dobni a leghétköznapibb salátát is, méghozzá úgy, hogy közben nagyon értékes, jó zsírokkal látja el a szervezetet, és ha épp diétázik a megajándékozott személy, könnyebben fogja viselni a salátázós monotonitást.
A hozzávalók mindegyikét sótlan, nyers változatban kell beszerezni. Én 2,5 dl-es bögrét használtam az elkészítéés során, de bármilyet is választasz, elrontani nem lehet. 🙂
Hozzávalók:
- 1 bögre napraforgómag,
- 1 bögre lenmag,
- 1 bögre szezámmag,
- 1 bögre tökmag,
- ½ bögre goji bogyó,
- 1 bögre dió,
- 2 evőkanál méz,
- 3-4 jól záródó üveg (nálam 4 db 0,5 l-es csatos üveg lett tele).
Elkészítés:
- Forrósíts fel egy tapadásmentes (teflon vagy kerámia bevonatú) serpenyőt, mindenféle zsiradék nélkül.
- Törd durvára a diót és dobd bele a serpenyőbe.
- Amikor elkezded érezni a dió illatát, ahogy pirul, adj hozzá két evőkanál mézet és gyors mozdulatokkal, ahogy a méz olvad szét, keverd jól el, hogy minden dió kapjon belőle.
- Ahogy a méz karamellizálódik (ezt onnan látod, hogy sötétebb színe lesz), egy műanyag tálcára vagy szilikon lapra kanalazd ki a diókat.
- Terítsd szét úgy, hogy ne érjenek össze és tedd hideg helyre, hogy megdermedjen.
- Ismét forrósíts fel egy tiszta serpenyőt és kezdd el megpirítani a tökmagot.
- Nagyjából 2-3 perc elteltével, ahogy elkezd megpuffadni a tökmag, add hozzá a többi magot is.
- Folyamatosan kevergesd, és amikor elkezded érezni a pirított magok illatát, le is kapcsolhatod.
- Nem kell túlpirítani, éppen csak kapjanak egy kis színt.
- Vigyázz, mert az edény még forró, miután lekapcsoltad, így vagy kevergesd még egy kicsit, vagy azonnal vedd ki belőle a magokat, nehogy megégjenek.
- Várd meg, amíg kihűlnek.
- Ha a magok is és a dió is kihűlt, egy nagy tálban keverd jó alaposan össze a goji bogyó hozzáadásával a mixet.
- Egyenlő arányban oszd el őket a csatos üvegekbe, és díszítsd, csomagold, feliratozd őket kedved szerint.
Hetekig eláll így a magmixed, minden különösebb törődés nélkül! De fontos, hogy csak akkor zárd le az üveget, ha tényleg minden hozzávalód kihűlt már. Kísérletezz kedvedre más magokkal, arányokkal is.