A pamut sötét oldala, amiről nem beszélnek: válts át már ma környezetkímélő életmódra

Irimiás Alíz
Írta: ,

Egyre több fenntartható alternatíva létezik manapság a műanyagot illetően, de van egy anyag, amit folyamatosan figyelmen kívül hagyunk, ha környezetszennyezésről van szó: mégpedig a gyapot. A kozmetikai eszközök között meglehetősen gyakran használt vattakorogok nagyobb kárt okoznak a Földanya számára, mint gondolnánk. Bár főleg a divatiparból származik a legnagyobb terhelés, a bőrápolás függőinek is jelentős a felelőssége.

A gyapottermesztés óriási hatással van a környezetre, különösen, ha nem ökológiai eredetű. Mivel a gyapot egy rendkívül kényes növény, különösen munka- és időigényes a termesztése. A pamut alapanyaga kifejezetten érzékeny az időjárási viszonyokra, és különösen kedvelik a kártevők is.

A világ mezőgazdasági területeinek mindössze 2,5%-án termesztenek gyapotot, mégis a világon felhasznált rovarirtószerek egyhatodát használják el a termesztéséhez, azaz évente 2,6 milliárd tonna vegyszert.

Ezek közül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számos fajtát különösen veszélyesnek nyilvánított, beleértve az olyan szerves foszfátokat, amelyek a kisgyermekek idegrendszerét károsíthatják, de az élővilágot is veszélyeztetik, sőt, a gyapotföldeken dolgozókat is megbetegíthetik. A vegyi anyagok szennyezhetik a folyókat, károsíthatják a helyi élővilágot, és súlyosan befolyásolhatják az ökoszisztémát.

A pamut sötét oldala, amiről senki sem beszél: válts át már ma környezetkímélő életmódra

A másik jelentős kárt a hagyományos gyapot előállításához használt víz mennyisége jelenti. Egy pamutpóló elkészítéséhez több mint 20 000 liter víz szükséges, ami a növények és az állatok természetes élőhelyeinek megszűnését is okozhatja.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!