Ezt nem láttuk jönni: hizlalhat, ha a tévére alszol el

Zabolai Margit
Írta: ,

A kedvenc sorozatod unalomig ismételt részeire elaludni, vagy lefekvés után még megnézni egy jó természetfilmet kellemes kikapcsolódásnak tűnhet, de egész éjjel bekapcsolva hagyni a tévét biztosan nem jó ötlet. Azon túl, hogy számos tanulmány igazolta már, hogy ez negatívan hathat a pihenésedre, most egy újabb, meglepő káros hatásra is felhívták a figyelmet a kutatók: az éjjel is villogó tévé még a derékvonaladat is tönkreteheti.

Felborítja a természetes ciklust

A Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói 43 722, 35-74 év közötti amerikai nő életmódjának adatait elemezték, akik egy, az emlőrák és más betegségek kockázati tényezőiről szóló nagyobb tanulmányban vettek részt. A vizsgálatok eredményei alapján azt vették észre, hogy míg azok a nők, akik csak kevés éjszakai fényt használtak, megtartották a súlyukat a kutatás ideje alatt, a több fény vagy a televízió mellett alvók 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel híztak 5 kilogrammot egy 5 éves időszak alatt. A tanulmány eredményei nemrég megjelentek a JAMA Internal Medicine-ben.

A tudósok arra gyanakszanak, hogy a melatonin alvási hormon mennyisége csökkent, amikor a tévék mesterséges fénye megzavarta a nők biológiai ritmusát, hasonlóképpen ahhoz, mint amikor valaki éjszakai műszakban dolgozik sok éven keresztül, és felborul a természetes bioritmusa.

Több vizsgálat is igazolta már, hogy a nappali alvás és az éjszakai munka hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokkal bír.

Más tényezők is szerepet játszhattak a súlygyarapodásban, bár a tanulmány eredményeinek elemzésekor figyelembe vették az életkort, az idősebb házastársat vagy az otthon lévő gyermekeket a faji, társadalmi-gazdasági helyzetet, az elfogyasztott kalóriákat és a fizikai aktivitást.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?