5 tipp az ünnepek alatti stressz csökkentésére

Szendrey Adrienn
Írta: ,
5 tipp az ünnepek alatti stressz csökkentésére
Amint közeledünk a nagy ünnephez, annál jobban érezzük magunkon a stresszt, hisz nagy elvárásokkal vagyunk az időbeosztásunkat és a feladatok elvégzését illetően.

Még mindig dolgozunk, munkába járunk, a mindennapi dolgaink ugyanúgy megvannak, de ezekhez hozzáadódik az ajándékvásárlás, díszítések, plussz főzés és családi összejövetelek. Úgy tűnik, hogy több időre lenne szükségünk 24 óránál.

A legtöbben ki tudnak venni néhány nap szünetet az ünnepek előtt, ami nagy segítség, de fokozott gondokat jelent, mert idő- és költségvetési korlátokkal jár. Akik szabadúszóként dolgoznak, tudják, hogy saját vállalkozásuk nem állhat le, az ügyfelek elvárásait akkor is teljesíteni kell. A távmunkások és egyéb munkavállalók is kevesebb nap alatt kell teljesítsék a feladatokat, mint egyébként.

Függetlenül a munkahelyzettől, az ünnepek sajnos sok stresszel járnak. Ezeket a helyzeteket viszont lehet kezelni. Megkönnyítheted ezt az időszakot és igazán örülhetsz az ünnepeknek ha sikerül lenyugodnod és odafigyelned magadra.

Feladatok elvégzése

Amikor stresszesek vagyunk természetes ösztönünk nem hagyja hatékonyan elvégezni munkánkat, és ez csak ront a helyzeten. Erőltetnünk kell magunkat, hogy elvégezzük a kitűzött feladatokat, hogy ne szakadjon minden az utolsó pillanatban a nyakunkra, amikor kezdődik az őrült ünnepi rohanás. Ha kell ünnepek előtt plusszórázz, és amint letudtad a feladatot, felszabadítod magad egy fölösleges probléma alól.

Bevásárlás

A karácsonyi bevásárlás 90 százalékát jó legalább egy héttel karácsony előtt megejteni. Amit csak lehet és érdemes, vásárolj meg online - legtöbb online üzlet ingyenesen házhozszállítja a termékeket bizonyos összeg felett. Ez megment téged az utolsó pillanatban való futkározástól, a plussz üzemanyag-fogyasztástól.
Faluhelyen a disznóvágást is legalább egy héttel karácsony előtt ejtik meg, pontosan azért, hogy maradjon idő a hús feldolgozására és ne maradjon minden utolsó pillantra.

Testmozgás

Amikor kevés idő áll rendelkezésedre még a mindennapi feladatok elvégzésére is, nehezedre esik tornázni vagy sportolni. Ne engedj a kísértésnek, és edzz az ünnepek előtt és alatt! A mozgás természetes stresszcsökkentő és megelőzi a súlygyarapodást (ami ebben a periódusban nem elhanyagolandó tényező).

Ha nem tudsz időt szakítani a rendszeres edzésre, végezz minden nap valamilyen más fizikai gyakorlatot:
- főzés közben táncolj
- dagaszd a kenyeret kézzel, ne használd a kenyérsütőt
- parkolj a bevásárlóközpont leghátsó parkolójába és sétálj el az üzletig
- ajándékvásárlásnál menj gyalog és járd be azokat az utcákat, ahol érdekes üzleteket találhatsz
- sétálj egyet egy családtagoddal és használd ki az időt egy kiadós beszélgetésre (jó módja a stressz feloldásának)

Vegyél ki pár napot

Az ünnepek alatt az ügyfelek is pihennek, használd ki ezt a pár napot és vegyél ki egy kis szabadságot. Az is megoldás, ha ilyenkor otthonról csak az épp szükséges magánprojekteken dolgozol, a fennmaradó időben pedig eleget tehetsz a karácsonyi készülődéseknek.
A személyes projektekben az a jó, hogy nem érzed munkának, és végre van időd olyan dolgokat elvégezni, amelyeket a munkahelyen az ügyfelekkel való foglalkozás miatt halasztottál.

Alvás

Egészségi és lelki szempontokból is fontos az elegendő és minőségi alvás. Olvasd el itt, mit tehetsz azért, hogy jól tudj aludni: 12 tipp a nyugodt alváshoz
A nők elalvás előtt átpörgetik gondolataikban a jövőbeli feladataikat, elméláznak a napi történések felett, álmokat és terveket szövögetnek. A férfiak ezzel ellentétben a "semmire való gondolás" után képesek azonnal elaludni. De mindkét nemre igaz, hogy ha nem alussza ki magát, nyűgössé, stresszessé válik, ami csökkenti a hatékonyságot.
Aludd ki jól magad és kezdj megújult lendülettel minden napot!

Az ünnepek nem kell, hogy bármilyen negatív érzést hozzanak, akkor nem éri meg az egész. A készülődés is csak akkor szép, ha örömmel és odaadással végezzük, ellenkező esetben válasszunk egy kompromisszum-megoldást (pl. rendeljük meg az ételt, süteményeket, kérjünk meg valakit, hogy besegítsen). A szeretet ünnepe és az új év ritka csillaga életünknek, értékeljünk hát minden pillanatot, amit szeretteinkkel békében és nyugalomban tölthetünk.