Bátran mondhatjuk, Magyarországon a csípős ízek alapvetőnek számítanak a legtöbb otthonban. De vajon jót tesz nekünk, ha sok chilit használunk? A chilipaprika az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb fűszer a világon, azonban nem csak a kulináris élvezetek miatt érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Ahogy a többi fűszer- és gyógynövénynek, úgy a chilinek is akad jó néhány egészségügyi előnye, amik miatt érdemes beilleszteni az étrendbe.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
1/4 Lassítani tudják a rákos sejteket
A chili paprika erős ízét elsősorban a kapszaicin biztosítja, úgy is mondhatjuk, hogy ez lett a chili védjegye. Amikor ezt az alkaloidot vizsgálták a kutatók, akkor rájöttek, hogy hasznos lehet a rákkal küszködők számára is. A tanulmányokból kiderült, hogy a kapszaicin hozzájárult ahhoz, hogy a rákos sejtek jobban reagáljanak a kezelésekre. Persze, nem mindenki bírja az erőset, ráadásul a chili képes rosszullétet, hányingert, gyomorfájdalmat előidézni az arra hajlamosaknál. A megoldás az volt, hogy a kutató egy szintetikus kapszaicint használtak, így képesek voltak felülírni az emésztést érintő mellékhatásokat. Bár a chili és a benne lévő hatóanyagok nem csodaszerek, képesnek bizonyultak lassítani a daganatok növekedését, így a megelőzésben is hasznosak lehetnek.
Szintén sikerült kimutatni azt is, hogy a fűszeres ételek pozitív hatással vannak az egészségünkre. Ez alighanem annak köszönhető, hogy a gyógynövények gyakran fűszerek is egyben, számos hatóanyaggal, antioxidánssal járulnak hozzá ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk. De hogyan került a képbe a chili? A kutatók szerint a chili amellett, hogy hatást gyakorol a rákos sejtekre, mérhető eredményeket produkál a szívbetegségek tekintetében is. Egész pontosan 26%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. A kutatók szerint a chili remek gyulladáscsökkentő, emellett képes szabályozni a vércukorszintet és ők is kiemelték, hogy az antioxidáns tartalma kiemelkedő. A chili paprika fogyasztása meghosszabbíthatja az életet és csökkentheti a halálozást, különösen a szív- és érrendszeri tényezők, vagy a rák miatt.
Míg egyeseknek gyomorfájdalmat okoz a chili, addig másoknak segítséget nyújt, legalábbis erre a következtetésre jutottak a Connecticuti Egyetemen. A kutatók szerint a chili és a marihuána is ugyanazokkal a receptorokkal lép kölcsönhatásba a gyomorban, és mindkettő képes arra, hogy megnyugtassa az irritált beleket. Egy bonyolult folyamat mentén, a chili olyan hatást fejt ki, aminek következtében az immunrendszer elkezdi nyugtatni a beleket, ideértve a nyelőcsövet, a gyomrot és a hasnyálmirigyet is, ráadásul ellensúlyozza a gyulladást.
Manapság nagyon sok sót fogyasztunk, jóval többet, mint az ajánlott, köszönhetően elsősorban annak, hogy rengeteg feldolgozott élelmiszer kerül a tányérunkra. A sóbevitel csökkentése különösen ajánlott azoknak, akik túlsúlyosak, vagy szív- és érrendszeri gondokkal küszködnek, ám ezen az úton nem könnyű elindulni. A chili azonban a segítségünkre siethet: a tanulmányok szerint a fűszeres, chilis ételek fogyasztása csökkenti a só iránti vágyakozást, így automatikusan mérsékelni tudjuk a sóbevitelünket – a lemondás érzése nélkül.