Igazi C-vitamin bomba ez a mennyei tea, de valószínűleg még soha nem kóstoltad

Igazi C-vitamin bomba ez a mennyei tea, de valószínűleg még soha nem kóstoltad

Címlap / Életmód / Egészség / Igazi C-vitamin bomba ez a mennyei tea, de valószínűleg még soha nem kóstoltad

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

Ősszel sokan kapunk kedvet akár minden nap is ahhoz, hogy megigyunk egy csésze finom teát. De tulajdonképpen egész évben bőven van okunk a teázásra, ugyanis az igazán jó minőségű teák elképesztően sokféleképpen támogathatják egészségünket. 

Most, a hűvösebb hónapokban például különösen érdemes figyelnünk egy olyan teára, amely igazi C-vitamin bomba, ennek ellenére talán még soha nem is kóstoltad. Ez a tea pedig nem más, mint a fenyőtű tea, amely nemcsak az ízével varázsolhat el hamar, hanem a nagyszerű egészségügyi előnyeivel is.

Régóta használják gyógyászati célokra

A Canadian Journal of Botany szerint Észak-Amerikában, különösen a mai Kanada területén ősidők óta nagy népszerűségnek örvend a fenyőtű tea, és sok bennszülött használta az idők során különféle gyógyászati célokra, napjainkban pedig többek közt Japánban, Kínában és Koreában is nagy népszerűségnek örvend, amiben közrejátszik az is, hogy roppant könnyen elkészíthető.

Bár idehaza sokan nem is ismerik, számos helyen kapható, vagy akár mi magunk is elkészíthetjük szedett fenyőből. Utóbbi esetben viszont – ahogyan azt Kate Spurgin dietetikus is kihangsúlyozta a Well+Goodnál – fontos tudni, hogy bár fenyőtű tea sokféle fenyőfajtából készülhet, nem minden fenyő ehető. Csak olyanból készítsük el, amelyikben biztosak vagyunk, esetleg bevizsgáltatjuk szakértővel, vagy maradjunk a bolti opcióknál!

Ezért olyan egészséges a fenyőtű tea

Kate Spurgin dietetikus az érett tűlevelekből készült fenyőtű tea ízét enyhén földesként jellemezte zöld tea felhanggal és fenyőízzel. A fiatalabb, tavaszi rügyekből főzött ital élénkebb, enyhén kesernyés ízű és virágosabb illatú.

Ami viszont közös, hogy számos fantasztikus előnnyel rendelkeznek, amelyek ezekben a hónapokban, amikor sokan hajlamosabbak vagyunk megfázni, elkapni az influenzát, különösen sokat számíthatnak.

Igazi C-vitamin bomba: a fenyőtű tea egy fantasztikus C-vitamin forrás. Kate Spurgin dietetikus szerint régen állítólag a C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos betegség, a skorbut gyógyítására is használták. Ami egészen biztos, hogy napjainkban többek közt a sérülések gyógyulásában, illetve a csontjaink egészségének fenntartásában is, arról nem is beszélve, hogy az egyik legfontosabb immunerősítő vitamin.

A-vitamint és katechineket tartalmaz: a fenyőtű tea jó forrása az A-vitaminnak is, ezáltal pedig támogatja a látásunkat, az immunrendszerünket és a szerveink működését is Spurgin szerint. Tartalmaz továbbá katechineket is, olyan erős növényi vegyületeket, amelyek támogatják a bélflóránk egészségét. Ez pedig már csak azért is fontos, mert sok kutatás szerint az emésztőrendszerünk állapota gyakorlatilag a testünk egészére kihathat.

Gyulladáscsökkentő hatása lehet: egy 2021-es tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy egy bizonyos típusú fenyő, a Pinus taiwanensis kivonatai jelentős gyulladásgátló és potenciálisan öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezen a téren azonban a szakértők szerint még további kutatásokra van szükség.

Jó hatással lehet a szívünk és az agyunk egészségére: a fenyőtű tea flavonoidokat is tartalmaz, olyan növényi vegyületeket, amelyek Spurgin szerint csökkentik a vérnyomást, és segítenek megőrizni a szívünk, valamint az agyunk egészségét. 

Dima Berlin/istockphoto.com

Így készítheted el

Mindent összevetve tehát fenyőtű teát készíteni számos nagyszerű okod lehet. Tekintve, hogy gyakorlatilag csak megfelelő fenyőtűket kell forró vízbe áztatni, sok gondod se lesz vele, ha kipróbálod. A The Spruce Eats  ajánlása alapján a fenyőtűket forró, de nem forrásban lévő vízbe kell áztatnunk. Ha frissen szedett fenyőről, és nem bolti fenyőtű teáról van szó, előbb mosd meg alaposan. Áztasd 5-20 percig, szűrjük le, és már el is készült.

Az ideális arány a The Spruce Eats szerint körülbelül 1/2 csésze fenyőtű 3 csésze vízhez, de ez a preferenciáktól függően változhat. Minél tovább áztatod, annál intenzívebb lesz az íze. A fenyőtűk forralása zavarossá és keserűvé teszi a teát, ezért azzal inkább ne próbálkozz! Amikor elkészült, ízlés szerint adhatsz hozzá például mézet vagy citromot is, és már fogyaszthatod is ezt a csodálatos C-vitamin bombát!

Kiknek nem ajánlott a fenyőtű fogyasztása?

Ami a fenyőtű tea fogyasztásának kockázatait illeti, Spurgin szerint a fenyő- vagy tűlevelű allergiától szenvedőknek érdemes elkerülnie, más lehetséges mellékhatások meghatározásához viszont még további kutatásokra van szükség. De mint a legtöbb teára, úgy a fenyőtű teára is igaz, hogy ha bármilyen egészségügyi problémád van, gyógyszereket szedsz, szoptatsz vagy várandós vagy, a legbiztosabb az, ha konzultálsz a kezelőorvosoddal, mielőtt kipróbálnád. Egyébként viszont szinte biztos, hogy csak kedvezhetsz vele az egészségednek!

Nyitókép: Elena Popova/istockphoto.com, iAnasteshia/istockphoto.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!