Életmód / Táplálkozás

A brokkoli valódi szuperzöldség – érdemes neked is gyakrabban fogyasztanod!

A brokkoli valódi szuperzöldség – érdemes neked is gyakrabban fogyasztanod!

Annak ellenére, hogy én semmilyen állati eredetű terméket nem fogyasztok, nem minden zöldség tartozik a kedvenceim közé. Sajnos a brokkoli sem az, amit minden nap örömmel tudnék a tányéromra tenni, de mivel ennyire hasznos a szervezetünk számára, időnként tudatosan becsempészem a különböző fogásokba.

A brokkoli közeli rokonának számít néhány hazánkban is elérhető, ám nem kifejezetten népszerű zöldség: a kelbimbó, a karalábé és a karfiol. Bár már a rómaiak is ismerték és termesztették ezt a különleges kinézetű és ízű zöldségfélét, hazánkban csak az 1920-as években terjedt el, népszerűvé pedig az ezredforduló után vált.

Diéták kedvelt alapanyaga

Manapság még mindig sok helyen a szénhidrátcsökkentett diéták hódítanak, és ezeknek kitűnő alapanyaga lehet a brokkoli.

100 grammonként csak 6,6 gramm szénhidrátot tartalmaz, ráadásul 2,6 gramm rostot, ami köztudottan lassítja a szénhidrát felszívódását.

A többi zöldséghez hasonlóan a brokkoli is alacsony zsírtartalommal rendelkezik, mindösszesen 0,4 g zsírt tartalmaz. Fehérjetartalma az átlagosnál kicsit magasabbnak tekinthető: 2,8 gramm. Utóbbi azt jelenti, hogy ha követed a WHO általi előírásokat, akkor 100 gramm brokkolival máris bevittél a szervezetedbe 3 testsúlykilogrammnak megfelelő mennyiségű fehérjét. Részben emiatt az egyik kedvenc zöldsége a brokkoli a testépítőknek.

Amiért még szerethetjük

Nincs olyan zöldség vagy gyümölcs, esetleg teljes kiőrlésű gabona, ami ne bővelkedne vitaminokban és ásványi anyagokban, nyomelemekben. Mindegyiket szeretni lehet az ízén felül is valamiért.

A brokkoli ezen a téren is kiemelkedik, ugyanis 100 grammonként 89,2 gramm C-vitamint tartalmaz, a hivatalos ajánlást ebből a vitaminból tehát már egy adag brokkoli elfogyasztásával fedezni tudod.

Népszerű B-vitamin-forrás is: tartalmaz B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és B9-vitamint. Van még benne A-vitamin és béta-karotin, a nyomelemeket illetően pedig kalcium-, vas-, magnézium-, foszfor-, kálium- és cinktartalma kiemelkedő. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a brokkoli valóban egy csodálatos zöldség, hiszen a benne található különféle vitaminok és nyomelemek egymást támogatva épülnek be a szervezetünkbe.

Számos tanulmány vizsgálja a különféle növények jótékony hatásait. A brokkoli már eleve népszerű lehet kedvező tápanyag- és vitamintartalma miatt, de a kutatások kiderítették, hogy a többi keresztesvirágúhoz hasonlóan rákmegelőző hatással is bír. Elsősorban a rosttartalmára vezették vissza, hogy csökkenti a vastagbélrák megjelenésének esélyét, de szépen vizsgázott a légzőszervi elváltozásokat illetően is.

A brokkoliról bebizonyosodott az is, hogy csökkenti a szervezetben fellépő gyulladásokat, ráadásul szíverősítő hatású, és egy friss kutatásban jelentős javulást értek el a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél is a segítségével.

Hogyan készítsd el?

Ahogy minden nyers alapanyag, úgy sajnos a brokkoli is veszít tápanyagtartalmából, amikor elkészíted. Érdemes rövid ideig hőkezelni, és nem is igazán célszerű szétfőzni, hiszen enyhén roppanósan az igazi. Erre a legalkalmasabb elkészítési technika a gőzben való párolás, illetve a kuktafazékban történő gyors főzés. A frissen párolt brokkoliból könnyű, diétás köret készülhet, de ez a keresztesvirágú remek választás krémlevesek alapjaként, különféle egytálételekbe, vagy akár pizzafeltétként is.

Képek forrása: sarsmis/Depositphotos.comfahrwasser/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást