Köztünk járnak, mert anyósom, nagynéném és kolléganőm is ilyen: Miért van annyi nő, aki szerelmes a fiába?

Köztünk járnak, mert anyósom, nagynéném és kolléganőm is ilyen: Miért van annyi nő, aki szerelmes a fiába?

Címlap / Életmód / Család / Köztünk járnak, mert anyósom, nagynéném és kolléganőm is ilyen: Miért van annyi nő, aki szerelmes a fiába?

Ezek a nők az idők kezdete óta léteztek, de napjainkban mintha egyre többen lennének. Angolul már neve is van a jelenségnek: „Boy Mom”, azaz fiú-anyuka, akinek kapcsolata gyerekével kifejezetten toxikus.

„A fiúk már csak ilyenek…” – mondják az anyukák

Ezt a kifejezést elfogult anyukáktól halljuk, akik nem hajlandóak fegyelmezni rendetlenkedő gyereküket és már itt, egészen kiskorban elkezdődik a jelenség. (Egyébként ha megfigyeljük, a lányaikat minden szülő többször fegyelmezi, mint fiaikat. Egy csínytevést a fiúgyerekek sokkal könnyebben megúsznak, mint a lányok, akiktől anya, apa és az egész társadalom szófogadóbb, csendesebb, szerényebb és engedelmesebb viselkedést vár el.) Azt is említsük meg, hogy amennyiben ezeknek az Ödipusz komplexusban szenvedő anyukáknak lánygyermeke is van, az sosem kap annyi figyelmet, mint a fiú. Ez a kevesebb figyelem is legtöbbször kritizálásban nyilvánul meg. Ezek a nők a lányaikkal sokkal szigorúbbak, a kettős mérce gyerekeik nevelésében egyértelmű.

A nagynénémnek van egy felnőtt fia és egy lánya. Családi összejöveteleken a lányához egy jó szava nincs, csak megdorgálja, amiért a sütményei nem lettek elég finomak, illetve mindenki előtt szólogat be a súlyára, a ruhájára. (Pedig unokatestvérem kifejezetten csinos és remekül süt.) A fiát ezzel ellentétben viszont ajnározza. Helybe viszi neki az ételt, mindenben kiszolgálja, babusgatja – mintha még kisgyerek lenne – és ő a mindene. (Pedig Péterke egy munkanélküli, elhízott semmirekellő.)

Kolléganőm szintén tipikus toxik Boy Mom: állandóan a fiáról áradozik, aki – hallom amikor telefonál – úgy beszél vele, mint egy cseléddel. A srácnak az elmúlt két évben legalább hat barátnője volt, de kolléganőmnek egyikük sem felelt meg. Egyszer felháborodva mesélte, hogy az egyik lány nem volt hajlandó kivasalni a fia ingét – este tízkor – mert fáradt volt! Kérdeztem, hogy miért nem vasalta ki a fia, mire úgy nézett rám, mintha elment volna az eszem. 

Az anyósom pedig…az anyósomról ne is beszéljünk, íme pár TikTokról szemezgetett példa:

„Anyósom minden nap küld legalább öt üzenetet, hogy ügyeljek, hogy a fia bevegye a vitaminjait, mit főzzek-süssek neki aznapra stb. Amikor a férjem megfázott, leteremtett, hogy miért nem vettem ki szabadságot, hogy ápolhassam.”

„Anyósom olyan féltékeny rám, hogy amikor elmegyünk valahova, mindig felhívja a barátomat, hogy menjen haza, mert „vészhelyzet van.” Ez általában egy csöpögő csap vagy zörgő mosógép.”

„Az exem anyja velünk jött, amikor vásárolni mentünk, mert ragaszkodott hozzá, hogy ő válassza ki, milyen ruha áll jól a 33 éves fiának. Egyszer olyan beteg voltam, hogy az ágyból sem tudtam felkelni és felhívott, hogy ettől még ugye főzök vacsorát az éhező  gyerekének?!” 

skynesher/istockphoto.com

Furcsa jelenség a közösségi médiában

De a toxikus Boy Momokat sem kell félteni. Ők is jelen vannak a platformon és olyan videókat tesznek fel, amik arra hivatottak, hogy leendő menyüket hozza kellemetlen helyzetbe. Az egyik ilyen például az, amikor ezek a nők – saját elmondásuk szerint – csak azért tanítják kisfiaikat (tényleg egészen kicsi gyerekeket) főzni, hogy majd ne legyenek elájulva a lányaitok főztjétől. Rengeteg ilyen – félig viccesnek titulált – videó van fent. Tehát ezek a nők már most versenyeznek kisfijuk jövőbeli menyével, aki még szintén gyerek vagy meg sem született.

Egy normális világban az anyák azért tanítanák főzni a fiaikat, hogy felnőttként el tudják látni magukat, de nem, ezek a hölgyek csakis azért teszik mindezt, hogy majd „A Ti lányaitok” ne tudják lenyűgözni mama kicsi kedvencét. 

Egy másik ilyen „vicces” videó formula, amikor kiírják, hogy „amikor a fiam hazajön és elmeséli, hogy szerelmes” és az anyuka toporzékoló hisztit szimulál. Több száz ilyen videó van fent és nem, nem mondhatjuk, hogy ez csak szatíra, mert minden felvételnek aktív részese a kisfiú, akinek gondolhatjuk, milyen jó üzenet eljátszani anyával egy ilyen jelenetet.

Ezek az anyukák büszkék arra, hogy szerelmesek fiaikba és előszeretettel készülnek a barátnőkkel való versengésre. Viccesen táncolnak a videókban és leendő menyeiknek üzennek egy dalra tátogva, amelynek szövege: „utállak téged.” Vagy ölelgetik a gyereket és ez a szöveg, hogy „a fiam annyira szeretni fog engem, hogy a barátnői labdába sem rúghatnak, mert mindig én leszek neki az első.” Ezek az anyák büszkén vállalják „toxikus fiús anyuka” mivoltjukat és a közösségi médián dicsekszenek beteges imádatukkal fiaik iránt. A gond az, hogy ezzel egymást bátorítják erre az egészségtelen, megvetendő viselkedésre. 

A tendencia olyan méreteket öltött, hogy közösségi médiára már számos figyelmeztető videó is felkerült. Ezekben fiatal lányok arra hívják fel a figyelmet, hogyha barátnőként az első jelét látjuk annak, hogy BoyMommal van dolgunk, akkor meneküljünk. A legrosszabb, hogy ezek az anyukák olyan kodependens, infantilis férfiakat nevelnek, akik sosem lesznek függetlenek, mert egész életükben egy nő gondoskodására lesznek szorulva. 

Nyitókép: Milan Markovic/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!