Szerelem / Párkapcsolat

Biztos, hogy szerelmes vagy? Érzések, amik tévútra visznek

Tényleg igaz, hogy amíg nem voltál még őrülten szerelmes, addig sok kétséged felmerülhet ezzel az érzéssel kapcsolatosan. Vajon mit érzel a másik iránt? Szereted? Vonzódsz hozzá? Esetleg szerelmes vagy belé? Mindenki tudni akarja a választ, de amikor tényleg ránk telepedik az a bizonyos rózsaszín köd, már szemernyi kétségünk sincs arról, miért bolondítja meg az embereket a szerelem. Azonban pontosan azért, mert ennyire összetett dologról beszélünk, tényleg könnyű más érzésekkel összekeverni a szerelmet. De mik vezetnek minket a legkönnyebben tévútra?

Szenvedély

Az egyik leggyakoribb érzés, ami rendszeresen tévútra csal minket a szerelmi életünket illetően, az a szenvedély. Rendkívül fontos része a vonzalom és a vele együtt járó, minőségi szexuális élet a párkapcsolatokban, de sajnos a szenvedély önmagában nem jelenti a szerelmet.

Összepasszolhatsz valakivel tökéletesen az ágyban a nélkül is, hogy akár egyetlen szót is váltottatok volna egymással. Sőt, az is lehet, hogy csodásan elbeszélgettek az élet nagy dolgairól, fantasztikus köztetek a szex, de párként képtelenek vagytok funkcionálni.

Ez már majdnem szerelem – azért is olyan fájdalmas – azonban néhány hónap és év alatt teljesen felőrli mindkettőtöket. Mindenesetre, kiváló alap lehet, ha remekül összeilletek az ágyban és erőteljesen vonzódtok egymáshoz, az ilyen kapcsolatokba tehát érdemes energiát és időt fektetni, hiszen akár szerelem is lehet belőlük.

 

Féltékenység

Szintén gyakori érzelem a szerelem körül a féltékenység, ezért is van az, hogy sokan úgy érzik, teljesen belestek abba a személybe, aki miatt elkezdenek féltékenykedni. Pedig az igazság az, hogy a féltékenység nem más, mint puszta birtoklási vágy, amit megfűszereztek egy kis önbizalom-hiánnyal: ennek vajmi kevés köze van a szerelemhez.

Olvastad már?  10 mondat, amit egy férfi sosem akar a barátnője szájából hallani – a férfiak szerint

Még az előző kapcsolatomban egyszer előfordult velem, hogy megtetszettem egy férfinak, aki nem volt rest ezt közölni velem. Az előtt fel sem tűnt, de miután megtudtam, mit érez irántam, elkezdtem foglalkozni vele.

Persze nem történt köztünk semmi, de érdekes volt megfigyelnem magamon, hogy a párkapcsolatok sokszor mennyivel jobban hatnak az egónkra, mint a valódi érzelmeinkre.

Ugyanis annak ellenére, hogy én elutasítottam a közeledését, mégis kicsit rosszul esett, mikor ő is továbblépett rajtam. Valami ilyesmiről van szó akkor is, amikor a féltékenységet szerelemként, vagy akár szenvedélyként azonosítjuk: könnyen tévútra csal bárkit ez az érzelmi zűrzavar.

 

Biztonságérzet

Amikor az ember viszonzottan szerelmes, akkor megszűnnek létezni a kétségei. Ilyen helyzetben pontosan tudjuk, hogy bármi is történjen velünk, nem kell egyedül megoldanunk a gondjainkat.

Ez a csodálatos érzés stabilitással, biztonságérzettel jár, miközben ad egy jóleső nyugalmat és még némi bátorságot is. Nem csoda, hogy sokan egyenesen szárnyra kapnak a szerelemtől és úgy érzik, mindenre képesek és mindenbe készek is belevágni, amit korábban halogattak.

Ilyenkor ráadásul a problémák, nehézségek is kisebbnek tűnnek, hiszen ott a tudat, hogy már nem egyedül állunk a világban.

Olvastad már?  A második hullámra sok házasság fog rámenni - A helyzet világszerte elkeserítő

Azonban ezt az érzést nem csak a szerelem tudja nyújtani számunkra: gyakran hasonlót éreznek a gyermekek, akik tudnak és mernek a szüleikre támaszkodni, illetve bizonyos élethelyzetekben a rokonok, barátok is képesek lehetnek arra, hogy ilyesfajta biztonságérzettel lássanak el minket.

Ez egyrészt jó hír, mert jól mutatja, milyen színesek az emberi kapcsolatok, másrészt viszont rossz, mert pusztán a stabilitás érzetétől még nem leszel szerelmes senkibe.

 

Barátság

A barátságot könnyű összekeverni a szerelemmel, hiszen időnként akár olyan heves érzelmek is kísérhetik, mint a párkapcsolatainkat.

Elég csak arra gondolni, miként érezzük magunkat egy kiadós veszekedés, nézeteltérés után, vagy milyen az, amikor a legjobb barátnőnk egyre több időt több az új barátaival… Nem is húzódik olyan széles mezsgye a barátság és a párkapcsolat között, azonban ami biztos: előbbiben nincs meg a szenvedély és az erős vonzódás.

Jó dolog, ha megértitek egymást, természetes a fizikai kontaktus és az őszinteség, valamint szégyellőségről szó sem lehet, de ez sajnos még nem szerelem. A legtöbb boldog kapcsolat egyébként idővel szinte barátsággá szelídül, de ha erős volt a szerelem, a vonzalom és a vágyakozás örökké megmarad.

Ugyanakkor nem meglepő, hogy a barátságot könnyű összekeverni a szerelemmel, főleg akkor, ha igazán jó és mély barátságról beszélünk.