Otthon / Dekor

Bézs és barna – 6 variáció a közkedvelt alapszínekre

A bézs és a barna a legközkedveltebb alapszínek közé tartozik a lakberendezésben. Nem véletlenül: a két meleg, otthonos árnyalatból hatalmas a kínálat, ugyanakkor könnyen kombinálhatóak más színekkel. De milyen lesz a végeredmény akkor, ha csak belőlük építkezel?

Kifinomult bézs

A bézs nagyon elegáns és kifinomult tud lenni, emellett optikailag rengeteget nagyíthat a környezeteden. Kiemelten igaz ez akkor, ha a sötétebb színek helyett inkább világosabb árnyalataival, vagy fehérrel ötvözöd. A képen erre láthatsz egy tökéletes példát, ennél a konyha-étkezőnél maximálisan érvényesül a bézs letisztultsága és a fehér térnagyító szerepe.

Persze túl sokat nem kellett világítani ezen a helyiségen, köszönhetően a méretes ablakoknak, de fényből sosem lehet elég, főleg nem a ház egy ilyen fontos részében. A látvány egyébként akkor is tökéletesen lenne, ha a tervezők ötvözték volna némi sötétbarnával, de akkor már más hangulatot közvetítene, és nem lenne ennyire egyszerű, puritán.

Erős barna

Az előző egyszerű és igazán letisztult konyha után itt a tökéletes ellentét, a határozott, sötét alapokra építő, barna nappali. Itt is felfedezhetsz némi bézses árnyalatot, de ez egyértelműen minimális, sokkal inkább a barnák uralják a teret, amit ki is hangsúlyoztak néhány mintás bútorral, kiegészítővel.

A helyiség hangulatán egyedül a fehér plafon és a bézses ablakkeretek enyhítenek, még a szőnyeg is inkább a világosbarna vonalat erősíti. Ennek a nappalinak jóval inkább rusztikus a hangulata, jobban emlékeztet a patinás vidéki lakberendezésre, semmint egy modern, városi nappalira. De ezzel nincs is semmi gond, ha ilyen környezetben érzed jól magadat, akkor ne zavarjon, hogy a barna kissé régies ebben a kontextusban. Csupán társíts hozzá néhány világos pontot, és máris tökéletesen otthonos helyiségre tehetsz szert.

Olvastad már?  10 berendezési baki, amitől diszharmonikus lesz az otthonod

Világos ötvözetek

Ismét visszakanyarodunk a bézses árnyalatokhoz, hiszen ahogy említettük, ennek a színcsaládnak pont az a lényege, hogy változatosan felhasználható. Jó példa a sokszínűségre ez a helyiség, ami egyúttal tökéletesen ötvözi a világos barnákat és a bézses árnyalatokat. A hangulat itt egyáltalán nem mogorva, vagy ódon, ami elsődlegesen a világos falaknak és a még világosabb mennyezetnek köszönhető.

Bár szűk helyen, de megfigyelheted, hogy a padló itt már sötét: ez könnyen elronthatná a hangulatot, ám ezt az eshetőséget kizárják a világos szőnyegek és a kanapé. A nappali legsötétebb része a sarokban álló aprócska bútor, ami viszont nem elnyomja, hanem éppen kiemeli a helyiség otthonos hangulatát.

Markánsabb megoldások

Soron következő helyiségünk ezúttal egy konyha, de most azt mutatjuk meg, hogyan mutatnak ebben a térben a sötét alapszínek. Az összhang itt is adott, a látvány viszont jóval markánsabb és határozottabb, mint a bézses konyha esetében. A munkapulton és a csempéken felül semmi sem enyhít a barna komorságán (legfeljebb a vidám, mintás szőnyeg), ennek ellenére a többség szívesen főzőcskézne egy ilyen modern konyhában.

Amivel azonban feltétlenül kalkulálnod kell, az az átlagosnál gyakoribb takarítás, ugyanis a sötétbarna alapon minden egyes morzsa fel fog majd tűnni, ez sajnos kivédhetetlen. Amennyiben ez zavar, bátran választhatsz bézses, a csempékkel, pulttal harmonizáló alapot a sötétbarna padló helyett – az összhang így is adott lesz.

Olvastad már?  Mintás plafonok, kazettás falrészletek – Falfestési technikák a 2019-es trendek szerint

Bézs fal

Minden helyiségben fontos uralkodó szerep jut annak a színnek, ami a falra kerül, ezért fontos meggondolnod már az alapoknál, mire hagyatkozol. A bézses, sárgás, világos kávészíneket sokan választják – nem véletlenül. Ezekkel az árnyalatokkal könnyen otthonossá teheted a lakásodat, ráadásul gyakorlatilag bármilyen vidám tónussal ötvözheted.

Ennél az étkezőnél a krémszíneken, a fehéren és persze a kovácsoltvas feketeségén felül nem láthatsz más színeket, a helyiség mégsem tűnik unalmasnak, vagy lehangolónak. A padló inkább a barnás vonalat erősíti, de abból is egyértelműen a világosabb faszínek dominálnak, tehát ez az étkező egyértelműen a bézs árnyalatait hozza. Ha némi újdonságra vágynál, egy ilyen otthonban elegendő lenne néhány színes párnát, terítőt és függönyt feltenned.

Barna fal

Ez a nappali tökéletes példája a különlegese kávészíneknek és annak, hogyan lehet a sötétbarna alaphangulatát bézses tónusokkal enyhíteni. Ha csupán a padlót és a falakat nézed, egyértelműen soknak és mogorvának tűnhet a helyiség, de ezen a tervezők remekül enyhítettek a fehér plafon és ablakkeretek segítségével.

Ennek a praktikának köszönhetően az alap máris rendben van, bár a kevésbé világos helyiségekben valószínűleg túlságosan barátságtalan lenne az összhatás. Annak érdekében, hogy a látvány otthonosabb legyen, a bútorokat, berendezési tárgyakat világos színekből, bézses árnyalatokból kellett megválasztani. A bézs szőnyeg, a két világos fotel, és persze a különleges kőberakás a kandalló körül segít enyhíteni a barna markánsságát.