Bélbarát ételeket és italokat fogyasztani nagy kincs, sokan mégsem figyelünk rájuk eléggé – dietetikus segít, hogyan vihetsz be belőlük többet

Bélbarát ételeket és italokat fogyasztani nagy kincs, sokan mégsem figyelünk rájuk eléggé – dietetikus segít, hogyan vihetsz be belőlük többet

Címlap / Életmód / Bélbarát ételeket és italokat fogyasztani nagy kincs, sokan mégsem figyelünk rájuk eléggé – dietetikus segít, hogyan vihetsz be belőlük többet

Ugye te is sokszor hallottad már azt, hogy az egészségünk támogatása érdekében nap mint nap érdemes bélbarát ételeket és italokat fogyasztanunk? Ez azonban sokak számára nagyon kevés ahhoz, hogy a megvalósítás is sikeres legyen, vagy egyáltalán, hogy kellő motivációjuk legyen hozzá. Kerekes Izolda dietetikus most segít eligazodni, milyenek is pontosan a bélbarát élelmiszerek, miért annyira fontosak, és hogyan fogyaszthatunk belőlük akár minden étkezésünk alkalmával egyszerűen többet.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

A szakértő:

Kerekes Izolda
dietetikus

Fotó: @kizi_fit

Alapvetően mitől mondható egy élelmiszer bélbarátnak?

Bélbarátnak tekintjük azokat az élelmiszereket, amelyek támogatják a bélrendszerünk működését és hozzájárulnak a bélrendszer integritásának fenntartásához. Itt kiemelném a bélmikrobiom támogatásának fontosságát, melynek nagyon nagy szerepe van abban, hogy ezek megvalósulhassanak.

Az, hogy mit eszünk, alakítja a bélmikrobiom összetételét és működését. Ha egyensúlyban van a bélmikrobiomunk, akkor az segít egészséges állapotban tartani a bélrendszerünket. Egyes bélbaktériumok kiválóan segítenek a bélfal egészségének fenntartásában, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő tápanyagokkal lássuk el ezeket a jótékony baktériumokat és támogassuk ezek mennyiségének a növekedését.

Tehát minden élelmiszer, amely hozzájárul a bélmikrobiom támogatásához, illetve a megfelelő bélmozgáshoz (pl. rostok) és az emésztőrendszeri problémák megelőzéséhez, bélbarátnak mondható.

Gyakran hallhatjuk, hogy a probiotikus élelmiszerek rendkívül kedvezőek a bélrendszerünk egészségének, pontosan miért?

A probiotikumok tulajdonképpen élő mikroorganizmusok, amelyeknek számos jó hatása van egészségünkre nézve. Ide tartoznak főként a különböző baktériumok (pl. tejsavbaktériumok) és gombák. Ezek főként a fermentált élelmiszerekben találhatóak meg. Néhány példa probiotikum forrásokra a joghurt, kefir, kimchi, kombucha és a különböző savanyított zöldségek.

A probiotikumok nagyon fontos szerepet játszanak a bélmikrobiom szabályozásában, így pedig nagyban hozzájárulnak a bélrendszerünk egészségéhez. Ezek a mikroorganizmusok segítenek növelni a „jó baktériumok” mennyiségét, ez pedig számos egészségügyi előnnyel jár. Ezek közé sorolható az immunrendszer erősítése, a vérnyomáscsökkentő és koleszterinszint-csökkentő hatás, illetve a különböző bélbetegségek megelőzése. Emellett gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, antidiabetikus és antioxidáns hatásukat is bizonyították.

Milyen egyszerű trükkökkel építhetünk be több probiotikus ételt és italt az étrendünkbe?

A probiotikus ételek és italok beépítése a mindennapi étrendbe egyszerűbb, mint gondolnánk. Mindig azt szoktam javasolni, hogy kis lépésekben haladjunk. Kezdetben például próbáljunk meg egy héten többször is enni valamilyen savanyított zöldséget (pl. savanyú uborka, savanyú káposzta stb.) a főétkezéseink mellé. Minél többfélét eszünk, annál jobb. Emellett beiktathatjuk a hétköznapjainkba más probiotikus ételek vagy italok fogyasztását is.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!