Barna vagy fehér héjú tojás: melyik az egészségesebb?

Barna vagy fehér héjú tojás: melyik az egészségesebb?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Barna vagy fehér héjú tojás: melyik az egészségesebb?

A tojás vásárlásakor sok tényezőt figyelembe kell venni, például a méretet, az árat és a címkét, de vajon a héj színe is ezek közé tartozik-e? Segítünk kicsit jobban megvilágítani a kérdést!

VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd

A tojás kiváló fehérje-forrás, és az egyik legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer a bolygón. De ha a tápanyagtartalmukról van szó, vajon az egyik típus egészségesebb-e, mint a másik? Miért változik a tojások héjának színe a fehértől a barnán át a kékig? És mit jelent a héj árnyalata az omletted szempontjából?

Mi a különbség a barna és a fehér héjú tojás között?

Nem megyünk bele abba az ősrégi kérdésbe, hogy melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás, mert a tojáshéj színének kérdésében szerencsére egy dolog egyértelmű: a tyúk a felelős az árnyalatért. A tojáshéj színe szinte teljes mértékben a tojást tojó tyúk genetikájától függ. A tojáshéj színe egy bizonyos fajták által hordozott genetikai pigmentáció eredménye. Az Araucana tyúkok például egy speciális gént hordoznak, amely lehetővé teszi számukra, hogy gyönyörű kék és zöld tojásokat tojjanak (Magyarországon tudomásunk szerint ilyen tyúkok nincsenek). Összehasonlításként, a Rhode Island Red tyúkfajta, mely hazánkban egy igen gyakori kitenyésztett fajta, egy örökletes pigmentáció miatt barna tojásokat tojik.

Egészségesebb-e az egyik, mint a másik?

A héj megjelenésétől eltekintve nincs jelentős táplálkozási különbség a különböző színű tojások között. Amíg a különböző fajtájú tyúkok hasonló étrendet tartanak és megfelelően táplálják őket, addig a tojásaik tápértéke egyenértékű lesz. A tojáshéj színe az ízre vagy a főzési tulajdonságokra sincs hatással. A minőség megítélésekor fontosabb, hogy a héj színe helyett a csomagoláson feltüntetett USDA besorolást (AA, A vagy B) nézzük.

SimonSafar/istockphoto.com

A lényeg

Röviden, a tyúk fajtája és genetikája szinte teljes egészében felel a tojáshéj eltérő színéért. Bár a megjelenésük eltérő lehet, a tojások tápértékét nem befolyásolja a héj színe, és a tojáshéj színe nem jelez semmilyen különbséget az ízben vagy a minőségben. Tojásvásárláskor sokkal fontosabb, hogy figyelembe vegyük, melyik tojás a legfrissebb, és milyen különböző címkéket visel, például, hogy ha tehetjük, szabadtéri tartásból származó tojást vegyünk a ketrecben nevelt tyúkok tojása helyett.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!