Balatonlellén mindig megállunk egy jó sült halra. A Sanyika Halsütő

Balatonlellén mindig megállunk egy jó sült halra. A Sanyika Halsütő

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Balatonlellén mindig megállunk egy jó sült halra. A Sanyika Halsütő

A Balaton déli partja sokak kedvelt úti célja, különösen a nyári szezonban. Amellett, hogy ezen a részen remek ingyenes strandolási lehetőségek vannak – elég csak a balatonlellei szabadstrandra gondolni – sok fantasztikus étkezési lehetőség közül is válogathatunk. Ha pedig már Balaton, akkor aligha vannak olyanok, akik legalább egy klasszikusan a térségre jellemző klasszikus finomságot meg ne kóstolnának – erre a szintén balatonlellei Sanyika Halsütő is kitűnő opció.

Klasszikus, mégis egyedi

Véletlen és a szerencse hozta, hogy épp a halakkal foglalkozunk” – mondta Szalai Sándor, akinek a halsütője hosszú ideje a település egyik legnépszerűbb étterme, nem is véletlenül. A tulajdonos már több évtizede dolgozik a vendéglátásban, így sok tapasztalattal a háta mögött építette fel a bizonyos szempontból klasszikus, mégis egyedülálló halsütőt. Arról, hogy a fő profiljuk a halas finomságuk, nemcsak a nevük, de a halas design is árulkodik. Aki elsétál mellette, már csak a látvány miatt is könnyen kedvet kaphat itt egy ebédhez vagy vacsorához.

Sanyika Halsütő

Az allergiásokra és ételérzékenyekre is gondolnak

A kínálat is remek: „9 féle hal található meg nálunk, némely pörkölt formájában, de készítünk paprikás lisztben sült, illetve rántott halakat is” – mondta Sándor. Mégsem ez az elsődleges oka annak, hogy én magam is felfedeztem a Sanyika halsütőt. Ami véleményem szerint az egyik legpozitívabb bennük, hogy a gluténérzékenyek is bátran ehetnek náluk, de tejmentes opciókból is bőven lehetett válogatni.

Sajnos egyre több a lisztérzékeny, ezért viszonylag sokan jönnek hozzánk a gluténmentes ételeink miatt. Egy lisztérzékeny hölgy egyszer ezt mondta: “Nekem ez egy Kánaán!” Erre vagyunk a legbüszkébbek” – mondta a tulajdonos.

Most már tudom, mennyire igaza volt a hölgynek. Mikor először ott jártam, alig hittem el, hogy a Balaton partján egy árban is abszolút korrekt helyen én is ehetek babgulyást nokedlivel, rántott húst, halat kisütve, sült krumplit, sőt még a palacsinták között is válogathattam. A személyzet mosolygós és segítőkész volt, egyből megnyugtattak, hogy tényleg értik, miről van szó. Amikor viszont megkaptam a rendelésemet, még így is alig hittem el az eddigi tapasztalataim alapján, hogy ezek a finomságok tényleg jók nekem. Aztán hamar bebizonyosodott, hogy igen, és azóta többször is volt már szerencsém rendelni tőlük.

Sanyika Halsütő

Egyre népszerűbbek

Eddig akárhányszor ott jártam, mindig hosszas sorok fogadtak, de kivétel nélkül bebizonyosodott, hogy megéri várni a frissen készült finomságokra. A Sanyika Halsütőben a legnépszerűbbek a sült halak, harcsapörkölt, halászlé, babgulyás és a pacal, de például marhapörköltet, szarvaspörköltet, rántott sajtot, túrós csuszát vagy mákos tésztát is lehet kapni. Egyszóval aki szereti a magyar konyha ízeit, az biztosan jóllakik itt. 

Sándor azt is elmondta, hogy sokan keresik meg télen a nyitvatartással kapcsolatban, ezért már öt éve minden karácsonykor kinyitnak. Ezen kívül tavasszal és ősszel is vannak olyan időpontok, amikor a nyári hónapokon kívül is lehet náluk falatozni.

Sanyika Halsütő

Bizakodva tekintenek a jövőbe

Amikor arról kérdeztem Sándort, hogy ők is tapasztalták-e már a vendéglátóipart országosan érintő munkaerőhiányt, ő is elmondta, hogy egyre nehezebb alkalmazottat találni, de szerencsére nekik erre a szezonra már minden posztra sikerült találni megfelelő embert.

Ami pedig a jövőt illeti: „Szeretnénk megtartani a családias légkört az étteremben, várjuk vissza a kedves vendégeket. Örülnénk, ha a nyári szezont sikerülne a balatoni szolgáltatóknak egészen az őszi hónapokig kihúzni, szerencsére Balatonlelle egyre jobban fejlődő turisztikai desztináció, mely hozzájárul ehhez. Szeretnénk grill hallal és ételekkel bővíteni kínálatunkat, de ez még a jövő zenéje” – mondta Sándor.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!