Életmód / Receptek / Táplálkozás

Bagel, baguette, pita, tortilla – ezekkel a receptekkel házilag is elkészítheted

Te is unod a kenyeret és a zsemlét? Érdemes néha egy picit változtatnod a szokott menün, hiszen egy sima szendvics is különlegesebb lehet, ha bagelben vagy baguette-ben készíted el. Íme 4 recept, amivel elindíthatod a saját otthoni mini pékségedet!

Bagel

Bagel, baguette, pita, tortilla – ezekkel a receptekkel házilag is elkészíthetedHozzávalók:

• másfél csésze meleg víz
• 2 és fél teáskanál instant élesztő
• 4 csésze kenyér liszt
• 1 evőkanál barna cukor
• 2 teáskanál só
• 1 evőkanál olíva olaj
• 1 tojássárgája elkeverve 1 evőkanál meleg vízzel
• 1 fazék víz
• negyed csésze méz

Elkészítés:

Futtassuk fel az élesztőt meleg vízben, egy tálban pedig keverjük el a lisztet a barna cukorral és a sóval. Keverjük a liszthez az élesztőt is, majd dagasszuk 4-5 percig a tésztát. Ha a tészta szépen elválik a tál oldalától, kenjük meg mindkét oldalát olajjal, takarjuk le, majd kelesszük 90 percig. Ezután osszuk 8 egyenlő részre, majd formázzunk belőlük cipócskákat, és kelesszük még 20 percig letakarva. Tegyünk fel egy fazékba vizet, adjuk hozzá a mézet, majd a bagelek közepét lyukasszuk ki, és tegyük a forrásban lévő vízbe. Főzzük 1-1 percig mindkét oldalukat. Ha ez megvan, tegyük a bageleket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a tetejüket a vizes tojássárgájával, és mehetnek a 180 fokosra előmelegített sütőbe, amíg aranybarnára nem sülnek. Ízlés szerint szórhatunk rá magvakat még a sütés előtt.

Olvastad már?  Vacsora Valentin-napra – túl a muffinon

Baguette

Hozzávalók: Bagel, baguette, pita, tortilla – ezekkel a receptekkel házilag is elkészítheted

  • olívaolaj
  • 500 g kenyérliszt
  • 10 g só
  • 10 g élesztő
  • 370 ml hideg víz

Elkészítés:

Olajozzunk ki egy műanyag tálat, majd tegyük bele a lisztet, keverjük el a sóval, és tegyük a tetejére az élesztőt. Öntsük rá a vizet, majd hagyjuk állni néhány percet, amíg felfut az élesztő.

Ezután óvatosan keverjük össze a hozzávalókat – de ne dagasszuk a tésztát –, majd lefedve kelesszük így egy órát. Most jöhet a dagasztás, amíg el nem válik a tészta az edény oldalától, majd kelesszük lefedve újabb egy órát.

Formázzunk két hosszabb, vagy négy rövidebb baguette-et a tésztából, majd tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Vagdossuk be a tetejüket, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.

Pita

Hozzávalók: Bagel, baguette, pita, tortilla – ezekkel a receptekkel házilag is elkészítheted

• 1 csésze meleg víz
• 1 evőkanál cukor
• 2 és fél teáskanál élesztő
• 3 csésze liszt
• 1 evőkanál olívaolaj
• másfél teáskanál só

Elkészítés:

Futtassuk fel az élesztőt a cukros meleg vízben, közben egy tálban keverjük el a lisztet a sóval. Adjuk a liszthez az olívaolajat és a felfuttatott élesztőt, majd keverjük össze. Dagasszuk addig, amíg el nem válik a tál oldalától, majd kelesszük 30 percet. Ezután osszuk 6 egyenlő részre a tésztát, majd formázzunk belőlük golyókat, és lefedve kelesszük még 30 percig. Ha ez megvan, a golyókat lapítsuk ki korongokká, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük mindkét oldalukat 10-10 percig. Végül a piták mindkét oldalát pirítsuk át 2-2 perc alatt egy kiolajozott serpenyőben.

Olvastad már?  Sose fogyaszd lefekvés előtt, ha jól szeretnél aludni

Tortilla

Hozzávalók: Bagel, baguette, pita, tortilla – ezekkel a receptekkel házilag is elkészítheted

  • 2 csésze liszt
  • fél teáskanál só
  • 3/4 csésze víz
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

A lisztet keverjük el a sóval, a vizet pedig az olajjal, majd az egész mehet egy tálba, és dagasszuk a tésztát addig, amíg el nem válik a tál oldalától.

Egy lisztezett deszkán vágjuk 8 egyenlő cikkelyre, majd ezekből formázzunk golyókat, végül sodrófával nyújtsunk belőlük lapos köröket.

Hevítsünk fel egy serpenyőt, majd egyesével süssük ki a tortilla lapokat, mindkét oldalukat átpirítva.

Képek forrása: 1 / 2 / 3 / 4