Otthon / Háztartás

Bacilusparadicsom lehet a mosógéped – így szabadulj meg a kórokozóktól

Nem hinnéd, de a mosógéped a lakás egyik olyan területe, ahol a legtöbb kórokozó hemzseghet, jórészt azért, mert ez egy olyan háztartási gép, amit nagyon ritkán takarítunk. Szakértők szerint ráadásul az energiahatékonyabb gépek sokkal veszélyesebbek, mivel alacsonyabb hőfokon mosnak, mint a régebbi modellek. De mit lehet tenni a bacilusok ellen?

A modern, energiahatékony, környezetbarát mosógépek sokkal jobbat tesznek a bolygónak, mint a régi modellek, ez nem is kérdés. Lényegében a legjobb tulajdonságuk az, hogy sokkal alacsonyabb hőfokon mosnak, mint a korábbi gépek, hiszen alapvetően nincs szükség a 70-80 Celsius-fokra ahhoz, hogy tiszták legyenek a ruhák, sőt, sok esetben még a 60 fok is soknak mondható. Az ilyen gépek energiát spórolnak azzal, hogy nem kell annyira felfűteniük a mosóvizet, mint a régebbi modelleknek.

De van valami, amiben mégis a jó öreg mosógépek mögött maradnak, ez pedig a tisztaság.

Egy friss kutatás egy német gyerekkórházban vizsgálta meg az ultramodern, energiahatékony mosógépek higiéniáját, és kiderült, hogy több multidrog-rezisztens baktérium maradt a kimosott ruhákon, ami egy kórházban kifejezetten veszélyes lehet. Az ilyen baktériumok ugyanis nem igazán reagálnak az antibiotikumos kezelésre, kórházi körülmények között pedig, legyengült immunrendszerű gyerekeknél komoly betegségeket okozhatnak, sőt, akár olyan fertőzések is kialakulhatnak tőlük, amelyeket a gyerekek nem élnek túl.

Olvastad már?  Ebben az életkorban házasodnak a legtöbben – Te melyik irányba görbíted a statisztikát?

Az Applied and Environmental Microbiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány például a Klebsiella oxytoca patogént említik, amellyel a kórházi gyerekek, főként csecsemők is találkoztak, de nem okozott komolyabb betegséget. 

A Healthline-nak nyilatkozó szakértők szerint ez a helyzet azért is aggasztó lehet, mert hasonló probléma kialakulhat az otthoni mosógépeknél is, ami különösen problémás lehet, ha immungyenge gyerek vagy baba van a családban. Az energiahatékony gépek alacsonyabb hőfokon mosnak, mint a régiek, ezért kevesebb kórokozót ölnek meg munka közben.

Az otthoni gépeknél azonban szerencsére nem kell olyan mértékű fertőzésektől tartani, mint a kórháziaknál, hiszen alapvetően nem találhatók meg azok a kórokozók a lakáson belül, amelyek a kórházakban fertőzéseket okoznak, vagy ha mégis, akkor nem olyan nagy koncentrációban, hogy az problémát jelenthessen.

Nem túl megnyugtató azonban mégsem, hogy a mosógép egy igazi bacilusmágnes, mivel legtöbben nem is gondolunk rá, hogy a tiszta ruhák mégsem olyan tiszták, mint hittük.

Szakértők szerint nem kell túlságosan aggódni a helyzet miatt, de ha olyan emberekkel élünk együtt, akik érzékenyebbek a fertőzésekre (idősek, gyenge immunrendszerrel rendelkezők, csecsemők, betegek), érdemes kitakarítani néha a gépet magát, különösen ügyelve azokra a területekre, amelyek nedvesek, párásak, és sokat vannak lezárva. Igazi baktériumparadicsom például az összes olyan terület, ahol gumiszalagok vagy gumitömítések vannak, hiszen itt általában a kosz is megmarad. Ezeket a területeket érdemes néha kitakarítani, és egyszer-egyszer magasabb hőfokon is mosni, hogy a dobban megmaradt baktériumok is pusztuljanak.

Alapvetően nem valószínű, hogy nagy baja lesz bárkinek a mosógépétől, de olyan kórokozók is élhetnek a gumiszalagok között, mint az E. coli, salmonella, vagy Klebsiella oxytoca, amelyek, ha nem is halálosak, meg tudják keseríteni még az egészséges ember napjait is. Ezért néha nem árt a takarítás akkor sem, ha nem élünk együtt olyan emberrel, akinek nem az igazi az immunrendszere.