A napokban meg kellett állapítanom, hogy elhasználódtak az edényeim: van olyan, amelyiknek a tetején tönkrement a gomb, és akad, amelyiknek csak esztétikai gondjai akadnak.
VIDEO Év végi fejlődés horoszkóp: ez az, amit még idén kell megfejlődnöd
Utóbbi nálam még nem ok a cserére, de a teflonedényeim között tényleg ideje szelektálnom. Sajnos egy párnak összekarcolódott a felülete, szerintem akkor, amikor figyelmetlenül tettem be őket a mosogatógépbe. Ezeket már nem használtam egy ideje, mert emlékszem, hogy anno olvastam a teflonedények veszélyeiről. De ezek mennyire valós félelmek?
Óriási előnyök a teflon oldalán
A teflon legnagyobb előnyei közé a tapadásgátlás tartozik, ami számomra nagyon lényeges szempont, mert 90%-ban zsír hozzáadása nélkül készítem az ételeket. De nem csak ezt köszönhetjük a teflonnak, illetve összetevőinek: használják őket akkor is, amikor mikrohullámú sütőben melegíthető ételeket csomagolnak, és sokszor bevetik, ha lényeges szempont a szennyeződés-, valamint a víztaszítás. A teflon szinte semmivel sem lép reakcióba, ráadásul a súrlódási együtthatóját egyedül a gyémánt szárnyalja túl. Emiatt messze nem csak a konyhában és a csomagolás során találkozhatunk vele, a gép- és a hadiiparban is előszeretettel használják.
A sokoldalúságnak ugyanakkor ára van. Az Unió azok közé a mérgező anyagok közé sorolta a teflon alkotóelemeit, amik nagymértékben képesek felhalmozódni (akár az emberek és az állatok szervezetében), valamint nagyon nehezen bomlanak le.
Napvilágot látott információk
A teflon alkotóelemei közé azonban olyan veszélyes anyagok is tartoznak, amik az újabb kutatások szerint az elhízásért, valamint a figyelemzavaros hiperaktivitásért is felelősek lehetnek. Az eredeti, teflongyártással foglalkozó nagyvállalat manapság a világ élvonalába tartozik, ám csak a 2000-es évek után derült ki, hogy számos rendelkezésükre álló információt elhallgattak mind a dolgozóik, mind a vásárlóik elől. Ez nem csak a környezetszennyezést jelentette, hanem egészségügyi károsodást is, amit a lakosság és a munkások körében egyaránt észleltek. Amikor ezek az információk nyilvánosságot kaptak, a környezetvédő cégek nagyobb figyelmet kezdtek fordítani a teflongyártásra.
Ezzel bizonyítást nyert, hogy az anyag nemhogy nem bomlik le, feldúsul az emberek és az állatok vérében.
Úgy tűnik, hogy a teflon alkotóelemi egyértelműen károsak és különböző betegségek előfordulásáért, gyakoriságuk növekedéséért felelősek. A szakértők szerint a teflon különösen veszélyes lehet azokra, akik várandósak, vagy gyermeket terveznek. A kutatások alapján ugyanis a perfluoroktánsav átjut a méhlepényen és többek között elhízást, autizmust okozhat, ugyanis beavatkozik a hormonrendszer normális működésébe.
De mi a helyzet a hétköznapi használattal?
Az EWG javaslata szerint ne használjunk teflonbevonatú edényeket, válasszuk inkább az öntöttvasat, a rozsdamentes acélt, a cserép- és üvegedényeket. A felmérések alapján a teflonból akkor távoznak az egészségre káros anyagok, ha túlhevítjük őket, vagy megsérülnek, illetve, ha öregednek.
Más a helyzet a csomagolással, ugyanis magasabb a perfluoroktánsav kibocsátás akkor, ha csomagolásukban melegíthető ételeket vásárolsz és azokat a mikróban készíted el. Nem csak a készételek tartoznak ide, hanem pl. a mikróban pattogtatható kukorica is.
Az étkezésen túl nem árt megreformálni a kozmetikumainkat sem, ugyanis azokban is lehetnek perfluoroktánsav származékok. Ezek a bőrre kenve, vagy éppen belélegezve egyértelműen nem előnyösek az egészségre nézve. Ha van rá mód, kerülni kell a vízlepergető ruházatot is, de legalábbis nem szabad, hogy ezek közvetlenül a bőrrel érintkezzenek.
Emellett a környezetet szem előtt tartva, mindig jó minőségű, időtálló ruhát, textilt vegyél, kosz- vagy vízlepergető hatással bír. Ahogy korábban is említettük, a perfluoroktánsav nagyon nehezen bomlik le, és amennyiben bekerül a természetes körforgásba, károsítja a teljes élővilágot.