Család / Életmód / Kikapcsolódás / Tech és kütyük

A macskanyávogást emberi nyelvre fordítja le ez az app

A macskanyávogást emberi nyelvre fordítja le ez az app

Minden kisállattartó elgondolkozott már azon életében legalább egyszer, hogy a különböző hangjelzésekkel mit szeretne üzenni a kis kedvenc a gazdinak. A macskák nyávogása azért is különleges ezen a téren, mert ezek a négylábúak csak nekünk nyávognak. Velünk kommunikálnak ilyen szinten verbálisan, csak számunkra tartogatják a hangjelzéseiket, egymás között inkább nonverbális jelekkel kommunikálnak. A természetben biztosan nem fogunk találni két macskát, ahogyan egymásra nyávognak. Más hangjelzéseket adhatnak ki, de a nyávogás csakis nekünk van fenntartva. A probléma csak az, hogy mi nem értjük meg, mit akarnak mondani. Erre jöhet most megoldás egy hasznos applikáció képében, ami mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használ arra, hogy lefordítsa a macskánk felénk intézett üzeneteit.

Javier Sanchez, aki korábban az Amazon Alexa digitális asszisztensén is dolgozott, most elég nagy fába vájta a fejszéjét. Olyan applikációt fejleszt az Akvelon nevű vállalattal, amely képes lefordítani a macskanyávogást valami olyasmire, amit az ember is megérthet. Sanchez az Amazonnál szerzett tapasztalatait ülteti át ebbe az új megoldásba, ami sok cicagazdi életét megkönnyítheti majd.

Sanchez és csapata rájött, hogy a macskák általában kilenc különböző célból próbálnak meg kommunikálni az emberrel, és mindegyiknek valamilyen szinten egyedi hangjelzése van. A szakember az Alexában szerzett tapasztalatai alapján próbálja meg dekódolni, hogy melyik hangjelzés jelentheti az éhséget, melyik a fájdalmat, és így tovább. A macskatulajdonosok az app segítségével felvehetik a macskáik hangjelzéseit. Ez aztán mesterséges intelligencia segítségével előbb-utóbb egyre pontosabban tudja majd dekódolni, mit akar a négylábú a gazditól.

Tassli/istockphoto.com

Hogyan működik?

A MeowTalk nevű applikáció mesterséges intelligenciát, azon belül is gépi tanulást használ fel arra, hogy minél pontosabban megértse, a macsek éppen mit szeretne kommunikálni a kilenc jellemző szándék közül. Persze a szakértők azzal is számolnak, hogy mindegyik macskának vannak saját, egyéni hangjelzései is, amelyek esetleg mást is kifejezhetnek. Ezek felismeréséhez azonban a gazdi segítségére is szükség van. Az egyedi hangjelzéseket fel kell ismernie, és valamelyik kategóriához hozzárendelnie, az applikáció pedig aztán egy idő után képes lesz magától is hozzárendelni a hangot a megfelelő érzelemhez vagy szándékhoz. 

Bár az applikáció még fejlesztés alatt áll, Apple és Android telefonokra is letölthető a béta verziója. A fejlesztők célja azonban nem is feltétlenül egy tökéletesen működő applikáció létrehozása. Tovább gondolkodnak, és előbb-utóbb egy olyan nyakörvvel akarnak majd előállni, ami szinte azonnal lefordítja nekünk, mit akar közölni velünk a macskánk. 

Forrás

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást