4 dolog, amit anyai ágon örökölsz, és 3 dolog, amit az apukádtól kaptál

4 dolog, amit anyai ágon örökölsz, és 3 dolog, amit az apukádtól kaptál

Címlap / Életmód / Egészség / 4 dolog, amit anyai ágon örökölsz, és 3 dolog, amit az apukádtól kaptál

„Kire ütött ez a gyerek?” Az öröklődés persze nagyon összetett és bonyolult kérdés, mégis érdekes lehet tudni, hogy bizonyos vonásokat és tulajdonságokat nagyobb eséllyel örökölsz az egyik ágról, mint a másikról.

Termékenység: apai ágon

A Science-ben megjelent tanulmány szerint egy nő termékenységét befolyásolhatja az apjától örökölt gén. Egy normális petesejtben a sejt centrioláknak nevezett része a természetes fejlődési folyamat részeként eliminálódik. Ha azonban a centriolákat nem szüntetik meg – gyakran az apa által továbbadott genetikai rendellenességek miatt –, akkor a nő nem, vagy csak nagyon nehezen tud teherbe esni – magyarázták a kutatók.

Emlékezőkészség: anyai ágon

Egy ideje már ismert, hogy az Alzheimer-kór családi kórtörténete jelentősen megnöveli a betegség kialakulásának kockázatát. Egy új tanulmány, amelyet a Biological Psychiatry publikált, megállapította, hogy a genetikai kockázat elsősorban az édesanyádtól származik.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka a későbbi életszakaszokban, ezért fontos tudni, hogy milyen tényezők növelik a kockázatát – beleértve az anya kórtörténetét is. Így idejében meg lehet kezdeni az agy egészségének megóvását, hívják fel a figyelmet a kutatók.

Emlékezőkészség öröklése anyai ágon
gradyreese/istockphoto.com

A gyermekeid neme: apai ágon

Oké, ez egy bizonyos mértékig egyértelmű: a nőknek két X kromoszómája van, így ők nyilvánvalóan csak X kromoszómát tudnak továbbadni születendő gyermeküknek. A férfiaknak egy X és egy Y kromoszómájuk van.

Ha az X-et adják tovább, lány gyermek születik, ha az Y-t, akkor fiú. De az esélyek nem teljesen egyenlőek! A férfinak, akinek sok fivére van, nagyobb valószínűséggel lesz fia, míg a férfinak, akinek sok lány testvére van, nagyobb valószínűséggel lesz lánya – derül ki az Evolutionary Biology-ben megjelent tanulmányból.

A hangulatod: anyai ágon

Az anyák sokféleképpen befolyásolhatják a hangulatodat, és nem csak azáltal, brokkolit adnak-e ebédre, vagy megvették-e a csillámos pónit. A kortikolimbikus rendszer néven ismert agyrész szerkezete, amely feladata az érzelmi szabályozás.

Szerepet játszik az olyan hangulati rendellenességekben, mint a depresszió, nagyobb valószínűséggel öröklődik át az anyáktól a lányokhoz, mint az anyáktól a fiúkhoz, vagy az apáktól a bármilyen nemű gyermekeikig – derül ki a The Journal of Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmányból. Ez azt jelentheti, hogy a lányok legalább részben örökölik alaphangulatukat anyjuktól.

Hangulat öröklése anyai ágon
gradyreese/istockphoto.com

A nevetőráncaid: anyai ágon

Az, hogy mennyire és milyen látványosan öregszik a tested, azt sejtszinten határozza meg, hogy az életed során mekkora károsodás halmozódik fel mitokondriális DNS-edben – amelyek csak az édesanyádtól származnak.

A környezeti tényezők, például a napozás, a dohányzás és az egészségtelen étrend DNS-károsodást okozhatnak. A kár egy része öröklődhet viszont az édesanyádtól – áll a Nature-ben megjelent tanulmányban. Minél több mutációval rendelkező DNS-t örököltél az anyukádtól, annál gyorsabban öregszel, és annál hamarabb mutatkoznak ennek a jelei, például a ráncok vagy az ősz hajszálak formájában.

Korai pubertás: apai ágon

Mindkét szülő genetikája szerepet játszik abban, hogy pontosan mikor kezdődik meg a nagy változás, de ha korán léptél a pubertás korába – a lányoknál nyolc, a fiúknál kilenc éves kor előtt –, ennek oka lehet egy apukádtól örökölt gén – mondja a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány, amely pontosabban azt azonosította, hogy egy genetikai mutáció korai pubertáshoz vezet, és ezt apai ágon örökölheted.

Koncentrációs készség: anyai ágon

Ha édesanyádnak alacsonyabb a szerotonin szintje, ami egy hangulathoz kötődő vegyi anyag az agyban, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség az élet későbbi szakaszaiban – derül ki a JAMA Psychiatry-ban megjelent tanulmányból. Az anyától a gyereknek átadott gének, amelyek hatással vannak a szerotonin termelésére, úgy tűnik, hogy befolyásolják az összpontosítás képességét is.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!