Otthon

Amilyen a karácsony volt az 50-es és a 60-as években

Érdekes dolog, kinek, milyen emlékek jutnak eszébe, amikor gyermekkora karácsonyaira gondol. Én emlékszem rá, amikor a nagymamámmal pattogatott kukoricát és valami furcsa, sárga anyagot fűztünk fonálra, és azzal díszítettük a fát. Vagy, hogy a nénikémnél egy komplett fiók tele volt óriási hajgumikkal, és mindig Abba slágerek szóltak a magnóból. Dereng néhány kedves játék is, amit ajándékba kaptam… Ezek a 80-as évek emlékei között sorakoznak, na de milyen volt a karácsony az 50-es és a 60-as években? 

Kiskedvencek előnyben

Nálunk sincs karácsony a család kedvence nélkül, bár mi megelégszünk azzal, hogy velünk tölti az időt és kap egy kis extra jutalomfalatot ajándék gyanánt – de úgy tűnik, már 50-60 évvel ezelőtt is nagy divat volt „hangulatba hozni” a háziállatokat. 

Zoknik a kandalló fölött

Tőlünk nyugatra egészen más szokások hódítanak az ünnepi készülődést illetően, és ezekhez bizony hozzátartoznak a kandalló fölé akasztott zoknik. Nálunk is egyre népszerűbbek ezek a bájos kiegészítők – igaz, kicsit modernebb stílusban terjedtek el.

Hasonló vonások

A zoknik mellett sok más kiegészítő is megjelenik már az 50-es, 60-as években, amiket végül ismét felelevenítettünk. Talán éppen azért, mert kedves emlékek fűződnek hozzájuk? Akárhogy is legyen, az emeletes süteménytartó most újra nagy sláger – akárcsak a különleges tapéta…

Olvastad már?  Mutatjuk, hogyan legyen menő a retró konyhád is

Felfújható figurák

A retro korszaknak voltak olyan kiegészítői, amikre nem igazán tudunk magyarázatot találni. Ebbe a képbe tökéletesen passzolnak ezek a felfújható, karácsonyi figurák.

Aprócska fa

A legtöbb otthonban helyhiány miatt nem tudnak nagyobb területet biztosítani a karácsonyfáknak, mint egy kis eldugott sarokrész, de nem is csak óriási fenyők jelképezhetik az ünnepeket. Ugye a gondosan elegyengetett, tévé tetejére tett csipketerítő is feltűnik?

Időhiány?

Úgy látszik, minden évtizedben voltak olyan anyukák, akik nem járatták túl a karácsonyi készülődést, és nem tartották olyan fontosnak a látszatot, vagy éppen a harmóniát… De mondd, hogy legalább egy rongybabád neked is volt!

Van ahol pedig semmi sem elég

Míg egyes családok a minimumra törekedtek a karácsonyi dizájn illetően, addig mások a maximumra tekerték a készülődést. Most őszintén, neked eszedbe jutna, hogy egy helyiségben két karácsonyfát díszíts fel? És az, hogy hármat?

A fehér nem új dizájn

Az elmúlt években kezdett el újra trendi lenni a színes műfenyő, de láthatjuk, ez nem mai találmány, már az 50-es, 60-as években is javában hódított ez az egyedi megoldás. Állványra téve, arany díszekkel az igazi!

Olvastad már?  Nem csak a tárgyi ajándék számít: 10 cselekedet, amivel boldoggá teheted mások napját és karácsonyát

Az igazi megemlékezés

A karácsony a családi összejövetelekről, a közös élmények felelevenítéséről szól, és bizony sokszor előkerülnek a fotóalbumok is – inkább többek bánatára, mint örömére. Ez a család komolyan vette a kihívást, és úgy döntött, a fényképeknek mindenképpen szem előtt kell lenniük.

Retro ajándékok

A retro képek mindig nosztalgikus érzéssel fognak el, és itt bizony bőségesen akad látnivaló. A jellegzetes székek, a porszívó, a kisautók és a háromkerekű is a múltra emlékeztet bennünket – meg úgy általában a tény, hogy valaki még mindig jó ötletnek tart háztartási gépet ajándékozni.

Amikor nem a fa a lényeg

A tévé nagy szó volt, ha pedig ténylegesen volt benne mit nézni, az külön misét megérdemelt. Így nem is olyan meglepő, hogy egy, a korból származó, karácsonyi fotón nem a család, de még csak nem is a feldíszített fa szerepel…

Jómódú családi idill

A kép minőségéből és az ajándékokból is látszik, hogy ez a fotó bizony egy jómódú család otthonában készült. Szerencsére ilyenből is sok akadt az 50-es és a 60-as években! A karácsonyfa díszítési technikája mindenesetre kiemelést érdemel, ezek az „aranyhajak” még ma is képtelenek kimenni a divatból, bár egy kicsit (talán) másként használjuk őket.